Ny video med Gustafssons kamrat

Jihadister i Mali har släppt en film med Stephen McGowan – den nyligen släppte Johan Gustafssons kamrat – och andra kidnappade västerlänningar.

När tror ni att det här är över? rapporteras McGowan säga i videon.

2 juli 2017 08:22

Enligt nyhetsbyrån AP har videon publicerats av Nusrat al-Islam wal Muslimin, en grupp som enligt tidigare utspel i jihadistforum bildades i våras som en sammanslagning av extremistorganisationerna al-Murabitun, Ansar Din och Aqim (al-Qaida i Islamiska Maghrib).

Gustafsson släpptes helt nyligen under oklara omständigheter, så sydafrikanske McGowan är den siste ur samma sällskap som fortfarande hålls fången.

"Lång tid att vara borta"

Det är lång tid att vara borta (...) när tror ni att det här är över? säger McGowan enligt det USA-baserade övervakningsorganet Site, som hittat videon via onlinetjänsten Telegram.

Gustafsson, McGowan och nederländaren Sjaak Rijke rövades bort på en restaurang i Timbuktu 2011. En tysk som gjorde motstånd sköts ihjäl. Rijke fritogs i april 2015.

Förutom McGowan syns i den 16 minuter långa videon den australiske kirurgen Arthur Kenneth Elliott, franska Sophie Pétronin, rumänen Iulian Ghergut, schweiziska Beatrice Stockly – en nunna som kidnappats för andra gången – och colombianskan Gloria Cecilia Narváez Argoti, enligt Site.

Vädjar till Macron

De har kidnappats vid olika tillfällen, och de framträder också separat i filmen, som även har en speakerröst. "Inga riktiga förhandlingar har ägt rum för att rädda era barn", säger rösten, som uppenbarligen riktar sig till västvärldens ledare.

Filmen är uppenbarligen i alla fall någorlunda färsk – Sophie Pétronin säger sig hoppas på att Frankrikes nye president Emmanuel Macron ska hjälpa henne.

Videon kan mycket väl ha släppts för att sammanfalla med den franske presidentens besök i Mali. Macron träffar i huvudstaden Bamako ledare för Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger, med syftet att öka stödet från västvärlden till de regionala styrkor som bekämpar jihadister.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katri Artta Svarfvar/TT, Henrik Samuelsson/TT