Norsk katt rymde till Island

En katt från Ålesund som rymde hemifrån i början av juni sörjdes som död av sin familj. Men efter nästan tre veckor kom glädjebeskedet att katten hittats – i ett annat land.

28 juni 2018 13:47

Den 9 juni försvann den sjuåriga katten Pus från sin familj i norska Ålesund. Efter två veckors idogt, men lönlöst, letande i närområdet gav familjen upp hoppet och accepterade att deras älskade katt förmodligen blivit påkörd och var död, rapporterar NRK.

Samtidigt som Pus familj letade efter honom i Ålesund höll en annan familj på att fylla en container med sitt bohag för att flytta till Island. Containern skeppades till Island men det ingen då visste var att en fyrbent fripassagerare slunkit in.

Den 13 juni skickades flyttlasset till Island och två veckor senare, den 27 juni, öppnade den isländska familjen containern och såg att det var katthår överallt. När de lastat ut möblerna hittade de Pus som stod i ett hörn och var mager, tunnhårig och livrädd.

Familjen förstod att det måste vara en katt som kommit med från Ålesund. Med hjälp av en bild på Pus som publicerades på Facebook fick de kontakt med de forna grannarna i Ålesund.

Det är klart att vi blev glada för att han lever, men det är inte så lätt att få Pus tillbaka som vi trodde. Enligt reglerna måste han först vaccineras på Island och få isländskt pass, säger matte Grete Hove till NRK.

Pus tas nu tillfälligt om hand av isländska myndigheter och familjen hoppas att han ska komma hem till Ålesund de närmaste dagarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!