Planen: Då ska nya staden stå klar

Om tre veckor åker representanter från Norrköpings kommun tillsammans med Niclas Adler till den fastighetsmässan Mipim i franska Cannes.

26 februari 2019 23:05

De ska presentera planerna för Marviken för en internationell publik.

Deras förhoppningar är att lanseringen ska locka internationella investerare till projektet Skärgårdsstaden.

Både Niclas Adler, styrelseordförande för Marvikens nya ägare Synthesis Real Estate AB och Reidar Svedahl, liberal ordförande i Norrköpings kommuns samhällsplaneringsnämnd är entusiastiska när de pratar om planerna för det gamla kraftverket.

De har under tisdagen visat både kommunpolitiker och media runt på Marviken och berättat om visionen om en skärgårdsstad med bland annat året-runtboende, hotell, äldreboende, sjukvård och museum.

Under onsdagen väntar fler visningar, nu för samhällsbyggnadskontorets tjänstemän och på kvällen har 120 av de 200 närmaste grannarna som bjudits in, lovat att komma till kraftverkets gamla kontrollrum för att få höra mer om visionen.

– På vintern ska det inte vara tomt här, det ska vara människor som bor här året runt, arbetar här eller pendlar. Det ska vara hotell och äldreboenden, vi har redan de som är intresserade av att etablera sig här, säger Niclas Adler.

Men varför Skärgårdsstaden istället för Marviken?

– Det är mest för att visa att det är något annat än ett kolkraftverk, namnet Marviken är så förknippat med det.

Om fem, sex år ska de första delarna vara klara.

– Men helt färdigt är det nog först om 40-50 år, säger Reidar Svedahl.

Han är fascinerad av att Niclas Adler genom sitt bolag vill förvandla något som ursprungligen byggdes till människans nackdel istället ska bli något bra.

– Det är lagom galet och lagom seriöst, konstaterar han nöjt.

Politikern och entreprenören har uppenbarligen funnit varandra, trots att de inte känt varandra mer än några månader. .

– Vi är något av samma andas barn, sådana vars klockor går lite snabbare än andras, enas de om.

Samarbetet mellan Norrköpings kommun och Niclas Adlers bolag Synthesis Real Estate AB bygger enligt Reidar Svedahl inte på några skrivna avtal eller förpliktelser från kommunens sida.

– Norrköping ska stå för välvilja och få entreprenörer som Niclas att känna sig välkomna.

I praktiken är det allt från att följa med till fastighetsmässan i Mipim för att "sätta Vikbolandet och Norrköping på kartan" till att underlätta i den kommunala byråkratin.

– Det är mycket bättre att ha en bra relation och planera tillsammans än att bara skriva ett avtal. Vi politiker vill visa att en sådan satsning som Niclas är beredd att göra är viktig för hela Norrköping, säger Reidar Svedahl.

Konkret handlar det om allt från detaljplan för området till att hjälpa till med att påverka för att få infrastrukturen att fungera till ett helt nytt samhälle mer än tre mil utanför stadsgränsen.

Och det ska gärna gå snabbt.

– Tillståndsbiten kan ta längre tid än vad vi önskar. Det är ett område med känslig miljö där utredningar krävs och det är flera myndigheter inblandade i tillståndsprövningen. Sedan kan det bli överklaganden som gör att det hela drar ut på tiden, säger Reidar Svedahl.

Därför ska Naturskyddsföreningen få en egen visning och längre fram i vår ska norrköpingsborna också få information.

– För det här berör alla i kommunen, inte bara vikbolänningarna, menar Reidar Svedahl som ser hur Skärgårdsstaden kan locka folk till kommunen både för arbete och nöje.

Niclas Adler, som ursprungligen kommer från västkusten, upptäckte Marviken och såg möjligheter efter det att familjen genom sitt bolag AO Holding AB köpt Mem vid Göta kanals mynning. Han är engagerad i flera projekt bland annat en semesterstad utanför Borgholm på Öland, vid Halltorp. Det projektet innefattar allt från lägenheter till konserter genom eventbolaget Ölandstid Live.

Det är stora planer för Marviken, vad säger att ni lyckas?

– Det är klart, det blev inget kärnkraftverk och inte verklighet av andra planer heller. Men vi tror på det här, säger Niclas Adler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson