Makabra fyndet: Påkörd sälkut i city

En sälunge hittades tidigt på måndagsmorgonen påkörd i Lindö. Om det inte är samma säl som hjälptes ner i vattnet i fredags är det den tredje som hittats inne i Norrköping på bara en vecka. “Det är skumt! Någonting sker", säger Mats Ekeberg, kommunjägare.

9 april 2018 13:30

Polisen fick strax före sextiden på måndagsmorgonen ett samtal om en död sälunge på vägen nära Lindöbadet. Kommunjägaren Mats Ekeberg kontaktades och åkte dit.

– Det är ledsamt och konstigt att bilföraren inte sett sälen och bromsat, säger han.

Om den påkörda sälungen är samma som hittades i Lindö i fredags är svårt att säga. Mats Ekeberg tror att det är en annan:

– Det är långt ifrån där vi motade ner sälen i fredags och den här tycker jag hade en annan teckning och andra ögon.

Om det är en annan sälkut innebär det att tre sälungar hittats på bara en vecka inne i Norrköping. Något som är mycket ovanligt. Mats Ekeberg har under sina 20 år som kommunjägare tidigare bara stött på två sälkutar.

– Det är skumt! Någonting sker, säger han.

Bengt Röken, veterinär, tycker även han att förekomsten av så många sälar är märklig.

– Sälmammorna måste ha blivit störda på något vis. Ungen ska normalt inte röra på sig under den här tiden, de har inte utvecklat päls för att vara i vattnet och är inte så haj på att simma. När ungen blir ensam blir den villrådig och ger sig iväg, då kan de bete sig så här och komma långt upp på land, säger han.

Sälkutarna föds i slutet av februari-början av mars och ligger sedan och blir diade på land i cirka tre veckor. Gråsälsmamman behöver inte jaga mat under tiden hon ger di, därför är det ovanligt att deras kutar lämnas ensamma.

En del av förklaringen till de många övergivna sälkutarna är troligen den växande sälpopulationen. De senaste årtioenden har populationen av säl i Östersjön ökat markant, efter att tidigare ha varit närmast utrotningshotad på grund av miljögifter. Enligt Naturhistoriska riksmuseet senaste sälinventering finns det idag uppemot 50 000 gråsälar i Östersjön.

– När populationen ökar så ökar ju även antalet sälkutar som överges, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Eftersom sälen inte har några naturliga fiender förutom människan har de stora populationerna fått kostsamma konsekvenser för fiskenäringen. Naturvårdsverket har därför sedan flera år tillbaka beviljat skyddsjakt på säl. Förra veckan togs beslut om årets skyddsjakt. Drygt 1 100 sälar får skjutas, av dessa 600 gråsälar, varav 20 i Östergötland. Säljakten startar den 20 april och pågår fram till årets slut.

Att den ökade förekomsten av sälar inne i stan beror på den växande populationen är relativt säkert. Men vad de många övergivna sälkutarna beror på är ännu ett mysterium.

– Det kan hända att sälmammorna valt en olämplig plats att föda på i år, blivit skrämda och lämnat sina ungar, säger Mia Kjällander.

– Att kutarna är små i vikt tyder på att de utsatts för mycket stress.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson

Ämnen du kan följa