Vittnen såg hur poliser med dragna vapen gjorde en insats i stadsdelen Marielund vid lunchtid måndagen den 24 september. På plats fanns också civilklädda poliser. Senare kom också uppgifter om att ett tillslag genomfördes i industriområdet på Ingelsta, där en av de häktade – en 23-årig man – tidigare var folkbokförd.

Vid insatsen var polisen förtegen om orsaken till tillslaget och polisens presstalesperson Thomas Agnevik sade bara att polisen utförde utredningsåtgärder efter förfrågan från polisen i en annan del av landet, bland annat sökte polisen personer som skulle frihetsberövas.

Nu har vi fått reda på att förundersökningen som det handlar om gäller ett försök till grov utpressning den 11 september på Kållandsö, där Läckö slott ligger, i Lidköpings kommun. Specialiståklagare Lars Johansson leder förundersökningen. Med hänvisning till förundersökningssekretessen är han fåordig, men berättar i alla fall att det handlar om en privatperson som blivit utsatts för ett utpressningsförsök.

– Som du sett står det försök till utpressning i häktningsbeslutet, det skedde alltså ingen betalning, säger han.

Vilken summa som utpressarna begärde vill varken han eller hans namne Lars Johansson, chef polisens enhet för grova brott i Skaraborg, gå in på.

– Vi gjorde tillslag på flera platser i Östergötland och det gav en del. Nu sitter fyra personer häktade misstänkta för utpressningsförsöket, säger Lars Johansson vid polisen.

Både åklagare och enhetschefen sticker dock inte under stol med att de häktade männen misstänks ingå i ett kriminellt gäng.

– Vi misstänker att de tillhör ett gäng. Det här gänget är inte så vanligt i Sverige, men finns i Tyskland och Danmark, säger Lars Johansson vid polisen.

Han säger dock att det inte handlar om Hells Angels eller No Surrender, ett kriminellt gäng från Nederländerna. Två gängmedlemmar i No Surrender dömdes nyligen för ett utpressningsförsök riktat mot en man som de hamnat i bråk med på restaurang Hugo i Norrköping.

De fyra häktade männen är förutom 23-åringen i Norrköping, som bor i Marielundsområdet, två män från Mjölby som är 32 och 34 år samt en 22-åring från Helsingborg. De tre sistnämnda anhölls i sin frånvaro den 20 september och greps den 24 september då polisen gjorde flera tillslag. 23-åringen från Norrköping anhölls dock först den 28 september och greps dagen efter. I slutet av juni dömdes han för rån och bedrägeri i Örebro tingsrätt.