Under onsdagen presenterade Sverigedemokraternas valberedning sitt förslag till riksdagslista. Totalt återfinns 60 namn på listan. Förslaget kommer att presenteras för partiets valkonferens den 16–18 mars.

SD har valt att presentera en gemensam valsedel till riksdagen för alla län. Den toppas, föga oväntat, av nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson från Blekinge län.

– Det finns ett brett stöd i partiet för att gå till val på en till stor del gemensam lista, säger Michael Rosenberg, valberedningens ordförande, i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Markus Wiechel. Har alla chanser att få fortsätta i riksdagen.

Den nuvarande riksdagsledamoten, Norrköpings Markus Wiechel, är det främsta östgötska namnet på plats 20. Därefter följer Jonas Andersson (42) och Clara Aranda (50).

En som petas däremot är Olle Felten. I förra riksdagsvalet 2014 stod han på partiets 45:e plats och kom då in. Nu petas Felten, som bor i Norrköping men sitter på mandat i Södermanlands län.

Något som han själv är förvånad över.

– Det är ju inte så kul, naturligtvis. Jag fick veta det igår. Jag hade ingen aning om att jag inte skulle finnas med på listan. Varför det blivit så står skrivet i stjärnorna, säger Olle Felten till SVT Öst.

Vid valet 2014 fick SD 12,86 procent av rösterna vilket motsvarade 49 mandat. I den senaste opinionsundersökningen presenterad av Novus den 22 februari har SD 17,1 procent.