Årets Prideparad i Norrköping slog rekord

Årets Prideparad blev rekordstor med 4500 deltagare. "Det känns helt fantastiskt" säger Tobias Holmberg, paradansvarig.

26 maj 2018 13:04

Prideparaden genom centrala Norrköping på lördagen var en svängande folkfest i regnbågens alla färger, med deltagare även från städer som Linköping och Stockholm.

– Det har varit askul. Stämningen var på topp och utmed Drottninggatan stannade väldigt många upp och tittade. Vädret var helt perfekt också, säger Tobias Holmberg.

Nätverket East Pride hade hoppats på 5000 deltagare. Rekordet blev inte fullt så stort, men antalet människor var fler än i fjol i paraden som gick längs Kungsgatan, Norra Promenaden och Drottninggatan.

I spetsen höjdes feststämningen av Riot Samba, en orkester från Stockholm där även några musiker från länet ingår. I paraden följde sedan omkring 30 olika organisationer och flera politiska partier: Socialdemokraterna, Liberalerna , Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet.

– Det är roligt att vi har fått med en så stor spridning, från politiska partier till Djurens rätt och Sverok, säger Tobias Holmberg.

En stor samling lärarstudenter gick med i paraden, en av dem som valde att gå med var Becka Lexén.

– Jag går för att visa att alla människor har samma rätt att finnas till och ta plats. Det är en viktig manifestation, säger hon.

En av många tillresta var Zazza Kristensson som åkt från Stockholm till sin gamla hemstad Norrköping.

– Det är tredje gången jag går med Pridetåg i Norrköping. Det är lika magiskt varje gång! Fullt med kärlek! Lite svettigt är det i värmen, men det är så det ska vara, jublade hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa