Nio ihjältrampade vid polisräd i São Paulo

Minst nio personer blev ihjältrampade i samband med en polisinsats i en favela i São Paulo tidigt på söndagen.

Polisen blev beskjuten och slog till mot en gatufest med tusentals deltagare, där kalabalik uppstod.

2 december 2019 04:29

Invånare i favelan Paraisópolis, i en sydvästlig del av mångmiljonstaden, anklagar polisen för att vara ansvarig för dödsfallen genom att ha orsakat en panikartad uppståndelse, rapporterar brasilianska medier.

Sju män, en kvinna och en 14-årig pojke dog i kaoset, säger en talesperson för polisen. Två personer skadades.

Det hela började med att 38 militärpoliser vid en insats i området blev beskjutna av två män på moped. Männen flydde i en riktning där det också pågick en gatufest, där skottlossningen fortsatte och kaos tog vid.

Polistalespersonen säger att runt 5 000 personer hade samlats för gatufesten, ett slags danstillställning som hålls regelbundet i fattigare, kåkstadslika områden i São Paulo och Rio de Janeiro.

En kvinna vittnar för nyhetssajten G1 hur polisen spärrade av en gata, sköt in tårgasbehållare och började avfyra gummikulor, samt hur hennes dotter blev slagen i ansiktet med en flaska. Tv-kanalen Globo har publicerat ett filmklipp som visar hur en person blir sparkad av en polis.

"Tidigt denna morgon blev unga människor inträngda i gränder och dödade", skriver en grannskapsförening i ett uttalande i sociala medier, och utkräver rättvisa.

Polisen säger att man möttes av omfattande stenkastning och att evenemang som detta också utgör en fasad för kriminell aktivitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!