Fonder vill köpa ut Nets igen

Mindre än ett år efter det att Nets noterades i en av 2016 års större börsintroduktioner i Europa är fonder sugna på att köpa loss bolaget igen. Nordens teknikaptit beskrivs som en avgörande tillgång.

2 juli 2017 08:50

Sedan Bloomberg skrivit att bland andra fonder i USA visat intresse för Nets bekräftar det nordiska betalningsförmedlingsföretaget för Köpenhamnsbörsen, där aktien är noterad, att kontakter har tagits.

"Nets kan bekräfta att företaget har uppvaktats, och överväger olika möjligheter", heter det.

I Norden ligger vi så långt fram, förklarar aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen, vid Sydbank i Danmark, det internationella intresset.
Om man är på marknaden för betalningslösningar är detta ett bra ställe för att kunna testa sina produkter och utveckla nya.
Vi tar ju emot ny teknik med nästan Pokémon Go-fart, tillägger analytikern.

Men intresset kan också förklaras med att Nets inte gått så bra på börsen. Sedan börsintroduktionen i september har aktien backat från 145 danska kronor till 129 i fredags.

Det finns nog en del som ser en möjlighet att få Nets till ett bra pris, säger Mikkel Emil Jensen.

Han tillägger att om de gamla ägarna, fondkonsortiet Advent–Bain, vill sälja de 40 procent man har kvar, så behövs det inte så mycket mer aktier för att få kontroll över bolaget.

Fakta: Nets

Nets sköter mycket av de bakomliggande strukturerna när man betalar med kort i nordiska länder.

Företaget startades i Danmark, under namnet PBS, 1968. 1983 låg koncernen bakom Dankortet, som än i dag är en dominerande betalningsform i Danmark. Nets sköter också Nem ID, en slags dansk motsvarighet till svenska Bank ID.

Nets har tidigare haft bland andra Danske Bank, Nordea och norska DNB bland ägarna. Men för tre år sedan fick bolaget en ny ägarstruktur, med bland annat Bain–Advent som ägare. Då värderades bolaget till 17 miljarder danska kronor.

Vid börsnoteringen 2016 värderades Nets till 30 miljarder danska kronor.

Nets är baserat i Ballerup i Köpenhamns västra utkanter, men har också avdelningar i Stockholm, Oslo, Helsingfors och Tallinn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Ritzau