Nazist anhållen för grovt rån

Linköpingsbon Anders Lagerström, som driver Nordiska förlaget, sitter anhållen i Uddevalla. Tillsammans med fem andra män är han misstänkt för att ha rånat en avhoppare från Nordiska förbundet.

21 februari 2008 00:00

Rånet, som rubriceras som grovt, ska ha skett den 8 februari i samhället Munkedal i Bohuslän. Enligt tidningen Expo, som granskar högerextremismen i landet, var det sex personer med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska förbundet som sökte upp en tidigare medlem i dennes bostad.

Kundregistret

Under vapenhot ska männen ha tilltvingat sig en dator som innehöll Nordiska förlagets krypterade register över 10 000 kunder. Den avhoppade medlemmen ska ha börjat engagera sig i en annan nazistisk organisation och rånet tolkas som ett tecken på en splittring inom den nazistiska rörelsen i landet. Konflikten handlar om inflytandet inom de nazistiska kretsarna, som enligt Expo omfattar högst några tusen personer i Sverige.

Nekar

30-årige Anders Lagerström greps i tisdags i Linköping och sitter nu i fängsligt förvar i Uddevalla. Under fredagen kommer häktningsförhandlingar att hållas i Uddevalla tingsrätt.

Förutom Anders Lagerström är en 22-årig man från Göteborg, en 30-årig man från Alingsås samt en 30-årig man från Göteborg anhållna för att ha deltagit i rånet. Ytterligare två personer som misstänks ha varit inblandade är anhållna i sin frånvaro. De ska vara hemmahörande i Västsverige.

Försvårande

Chefsåklagare Niklas Sannerholm vill inte närmare kommentera hur rånet i Munkedal ska ha gått till.

- Men det finns vissa omständigheter som är försvårande och som gör att jag rubricerar rånet som grovt. Bevisningen är stark.

Anders Lagerström försvaras av advokat Leif Björklund:

- Han nekar till brott. I övrigt har jag inga kommentarer.

Den 22-årige mannen från Göteborg har tidigare bott i Linköping. Han försvaras av advokat Thomas Wasteson:

- Jag har ingen kommentar i det här skedet. Under pågående förundersökning vill jag inte lämna några kommentarer.

Nazistisk litteratur

Anders Lagerström har under lång tid varit engagerad i högerextrema organisationer. År 2000 dömdes han för att ha sprayat tårgas i ansiktet på en polis.

År 2002 startade han Nordiska förlaget, som specialiserat sig på att ge ut och sälja nazistisk litteratur och vit makt-musik. Lagerström är också en förgrundsgestalt inom Nordiska förbundet. Den nazistiska organisationen verkar för att det ska bildas en "nordisk nationalstat". På organisationens hemsida står följande att läsa om hur denna tänkta nationalstat ska se ut: "Det innebär ett samhälle som befolkas av ett folk, och en statsmakt och massmedia som står helt och hållet under nordisk kontroll."

Straffet för grovt rån är fängelse i mellan fyra och tio år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!