Nationalsocialistisk front firade Hitlers födelsedag

Nationalsocialistisk front har polisanmälts för hets mot folkgrupp efter att ha firat Hitlers födelsedag i Östergötland. Bakom polisanmälan står juristen i Karlskronas kommun Lennarth Eriksson.

31 maj 2007 00:00

Den 20 april firade Nationalsocialistisk front den tyske diktatorn Adolf Hitlers födelsedag med en middag i Östergötland. Exakt var är oklart. Bilder från firande finns på internet. Där syns bland annat fanor med hakkors samt tårtdekorationer i form av hakkors.

Rummet som nazister från hela landet samlades i är målat i ljusgröna färger. På väggarna hänger lampetter.

- Genom att visa hakkorset så har man i min mening gjort sig skyldig till brott emot brottsbalken, säger Lennarth Eriksson.

Enligt Lennarth Eriksson är exponeringen av hakkorset i möteslokalen brottslig eftersom bilderna visar att det fanns så många personer i lokalen att middagen inte kan betecknas som en privat sammankomst.

- Jag tycker att det ser ut som om det var fler än 20 personer som deltog och då kan man fråga sig om det är den privata sfären, säger Lennarth Eriksson.

Justitiekanslern har redan tagit ställning till att ärendet inte hör hemma hos honom. Nu är ärendet istället placerat hos åklagare Britt-Louise Viklund som ska inleda en förundersökning.

- Jag har i dagläget inget att säga om ärendet, kommenterar hon.

Lennarth Eriksson har gjort ytterligare en anmälan i samband med att medlemmar ur Nationalsocialistisk front träffades i en bygdegård utanför Kristianstad. Även då hängde nazistiska symboler på väggarna.

- Det är polisen sak att undersöka vilken lokal som använts och vem som hyrt den. Den som hyr kan polisanmälas för hets mot folkgrupp, säger Lennarth Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!