Kvinna döms för grovt förtal av partikamrat

Under metoo-hösten 2017 pekades den miljöpartistiske riksdagsmannen Stefan Nilsson ut som pedofil på en partikamrats Instagramkonto. Den kvinnliga partikamraten döms nu för grovt förtal.

Det här är ett typexempel på förtalsbrott, säger åklagaren.

2 december 2019 05:18

Kvinnan döms av Södertörns tingsrätt till villkorlig dom och böter. Hon ska också betala 40 000 kronor i skadestånd till den utpekade kollegan, Stefan Nilsson.

Partikamraten skrev den 17 oktober 2017 på Instagram att Nilsson var pedofil och att han hade utsatt kvinnor och barn för olika typer av övergrepp.

Stefan Nilsson tvingades senare lämna Miljöpartiets riksdagsgrupp hösten 2017 efter anklagelserna.

Inte försvarligt

Genom utpekandet av Stefan Nilsson som pedofil har kvinnan utmålat honom både som brottslig och klandervärd, skriver tingsrätten i sin dom. Ett sådant utpekande har inte på något sätt varit försvarligt, enligt rätten.

I domskälen understryks också att kvinnan inte kan dra de slutsatser som hon gör i sitt utpekande utifrån det hon själv har sagt att hon bevittnat: "Att påstå något sådant till följd av den aktuella händelsen är därför i sig direkt felaktigt och synnerligen kränkande", skriver rätten.

Syftet med att sprida uppgifterna var enligt kvinnan att Stefan Nilsson inte skulle röstas fram till nya förtroendeuppdrag inom Miljöpartiet. Hon har också uppgett att hon inte har för avsikt att någonsin radera det aktuella inlägget. Detta medför att rätten bedömer brottet som grovt.

Kvinnan har hela tiden förnekat brott, men medgett att hon lagt ut anklagelsen mot Stefan Nilsson.

Enkel bedömning

Åklagare Henrik Olin säger att det juridiskt var en enkel bedömning att väcka åtal om grovt förtal mot kvinnan.

Jag tycker att det här är ett typexempel på förtalsbrott, säger han till TT.
Man kan göra en anmälan som sedan prövas av polis eller åklagare, men tanken är inte att man i sociala medier ska ha någon slags egen domstol.

Om uppgifterna som kvinnan spridde om sin partikollega fortsatt kommer vara publicerade skulle det kunna bedömas som ett nytt brott, säger Henrik Olin.

Hon har inte velat säga var det ligger, men det finns inte kvar på samma konto för det är nedstängt. Men i princip är det så att hon kan begå ett nytt grovt förtal genom det. Det är dock inget som prövas inom ramen för denna rättegång.

Stefan Nilsson stannade kvar i riksdagen trots att partiet ville att han skulle lämna. Han kandiderade dock inte inför valet 2018. Den dömda kvinnan har i dag lämnat Miljöpartiet, enligt SVT.

I en kommentar till SVT skriver Stefan Nilsson att det är en stor lättnad att domen nu har fallit: "Domen är mycket tydlig och den talar för sig själv”.

"Inte fel"

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi tycker inte att det var fel av partiledningen att uppmana Stefan Nilsson att lämna sina uppdrag 2017.

Nej, i samband med metoo-uppropet hösten 2017 så framkom en lång rad uppgifter från flera olika personer som sammantaget gav en bild av ett långvarigt gränsöverskridande och kränkande beteende, säger hon.
Det var mot bakgrund av det som Stefan Nilsson uppmanades att lämna sina uppdrag, för förtroendet för honom var skadat.

I en debattartikel i Expressen 15 februari 2018 nekade Nilsson till anklagelserna och uppgav att han inte hade fått veta vad han konkret anklagades för.

"Jag fick offras för att vinna politiska poäng", skrev Nilsson då.

TT har sökt Stefan Nilsson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!