Nästa event kan ställas in

Nästa stora Närcon-event, det som hålls på hösten, riskerar att ställas in. Orsaken är att Katedralskolan renoveras.

1 augusti 2019 17:00

– Det mest sannolika just nu är att vi ställer in och satsar på att säkerställa Närcon vinter i februari nästa år, säger Sam Anlér, arrangör och vd för Närcon.

Det stora cosplay-eventet dit människor reser från hela Sverige för att klä ut sig till sina favoriter inom film, fantasy, och serievärlden, är utspritt på flera olika tidpunkter under året. Det största är Närcon sommar som arrangeras på LiU-området i Valla. Närcon höst runt höstlovet är det lite mindre eventet med cirka 1 000 deltagare. Tidigare år har man varit på Katedralskolan. Men den renoveras och skolloven behövs ofta till detta.

– Det har vi full förståelse för. Just nu jobbar vi på en lösning, men jag har redan riktat in mig på att inte köra Närcon höst. Vi tittar på Berzeliusskolan. Det är inte klart ännu. För oss är det viktigt att vi inte bara har skolledningen med oss. Vi vill att så många som möjligt inom personalen vill att vi kommer och använder lokalerna. Dessutom krävs det att skolan har en stor scen som man kan uppträda på och att vi kan ordna sovsalar. Meningen är att arrangemanget inte ska kosta så mycket för deltagarna, tillägger Sam Anlér.

Kommunägda Lejonfastigheter står för renoveringen. Uthyrningen sköts av Visit Linköping, via bildningsnämnden. Men Visit Linköpings vd Johan Rustan är inte lika säker på att Närcon höst måste ställas in.

– Nej, även om Katedralskolan måste renovera så tror vi att det går att hitta en lösning, alltså till exempel en annan skola. Det är ett bra evenemang som vi gärna stöttar, säger Johan Rustan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa