Musiken som får dig att köra säkrare

Studier har visat att musiken vi lyssnar på i bilen påverkar körningen. Nu har Assistansbolaget tillsammans med musikproucenten Filip Engström tagit fram en spellista på musik som ska vara trafiksäker enligt forskning.

26 juni 2016 20:00

Midsommarhelgen är en av årets mest trafiktunga helger. Forskning visar att musiken vi lyssnar på medan vi kör bil påverkar hur fort och trafiksäkert vi kör.

Enligt studier ska musik som är "säker" ligga på mellan 60 och 80 bpm, eller taktslag i minuten, ungefär samma takt som en människas hjärtslag. Musiken få inte heller vara trallvänlig, innehålla sång eller repeterande melodier.

Musikproducenten Filip Engström har, baserat på forskningen, tagit fram en Spotify-listan med låtar som är bra att lyssna på i bilen. Du hittar den längst ner i artikeln.

– Vi har gått igenom en rad olika studier för att på bästa sätt kunna avgöra vad som är trafiksäker musik och inte. Vi har därefter satt upp en kravlista och tagit fram musik som matchar den, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget.

Den musik som spelas på radio kan tvärtom vara farlig.

– Att lyssna på musik med hög takt, som Zara Larsson, Peg Parnevik eller Alesso, under bilkörning går helt emot vad forskningen säger är trafiksäkert. Den trafiksäkra spellistan är framtagen i syfte att minska antalet olyckor i trafiken, säger Filip Elgström, musikproducent.

– Jämfört med andra dagar och helger får vi betydligt fler utryckningar under midsommarhelgen. Med den trafiksäkra spellistan hoppas vi kunna sprida kunskap om vad som påverkar bilförare och därigenom få ned antalet incidenter på vägarna, säger Lukas Fryklund.

Trafiksäker musik

• Triphop

Låtar från triphop-genren som har en lågintensiv känsla kan klassas som trafiksäker. Triphop är en hiphop och elektronica som mixats ihop så att ingen av genrerna kan kännas igen. Genren blev populär i England under mitten 80-talet och har spår av både house och hiphop.

• Downtempo

En genre av elektronisk musik som liknar ambient musik, men med mer fokus på rytm, långsamma takter, starka synthljud och melodier.

Musik att undvika under bilkörning

• Modern pop

Modern pop är det som väldigt ofta spelas i radio. Bland artisterna finns Zara Larsson och Peg Parnevik. Enligt forskning och studier har modern pop för högt tempo och är för trallvänligt för att det ska vara trafiksäkert.

• Reggae

Reggae som Bob Marley är för trall- och trumvänligt för att spela under bilfärden då det kan få dig att tappa fokus på vägen.

• Hårdrock

Hårdrock som Metallica har både för högt tempo och för högt ljud, vilket riskerar att göra oss till sämre bilförare.

• House

Artister och dj:s som populära Alesso och Avicii gör musik med för högt tempo vilket kan resultera i att vi kör fortare än vad vi borde.

Källa: Assistansbolaget

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Säll