Yrkar på fem års fängelse för Friberg

Åklagaren yrkar på fem års fängelse för Motalas kommunalråd, Kåre Friberg (M). Försvaret menar att han borde frias helt.

24 januari 2020 18:30

Under fredagen avslutades rättegången mot kommunalrådet Kåre Friberg (M). Förhandlingarna som pågått sedan den 13 januari gällde tre fall av våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Händelserna ska ha skett från 2016 och framåt.

Fredagens förhandling skulle bara bestå i två kortare förhör med vittnen som åberopats av försvaret. Tre personer var initialt kallade, men det hade inför rättegångsdagen ändrats till två. När de förhören var genomförda kom dock ny information.

– Åklagaren har valt att fem i tolv, när alla förhör är avslutade, att ändra i en av åtalspunkterna, säger advokat Hanna Lindblom och fortsätter:

– Det här är magstarkt.

Det som förändrades i åtalet var att tidpunkten för när en av våldtäkterna skulle ha ägt rum korrigerades från att ha skett någon gång under januari 2016 till någon gång mellan januari 2016 och 2017.

–  Rättens ordförande har godkänt ändringen, men jag menar att ett åtal måste vara preciserat i tid och rum. Hur ska man annars kunna försvara sig, säger Hanna Lindblom.

Åklagare Emma Högström vill inte lägga särskilt stor vikt vid den sena ändringen i åtalet. Hon menar att sådant händer relativt ofta.

– Jag bedömde att det fanns skäl att justera åtalet och valde att göra det, säger hon.

Tingsrättens förhandling avslutades med att såväl åklagare som målsägarbiträde och försvarsadvokat gjorde sina slutpläderingar och lade fram sina yrkanden. Emma Högström menade då att Kåre Friberg borde dömas till fem års fängelse.

– Jag menar att hela åtalet ska bifallas. Jag har då argumenterat för ett straffvärde på omkring fem års fängelse, säger hon.

Fribergs advokat Hanna Lindblom var av en helt annan åsikt. Hon beskriver bevisningen som otillräckligt och yrkade på ett frikännande och att hennes klient skulle försättas på fri fot.

– Det finns inte tillräckligt med stödbevisning. Målsäganden har lagt fram en lång och detaljerad berättelse, men det räcker inte. Enligt praxis måste de finnas stödbevisning som stärker hennes uppgifter, säger hon.

Enligt henne nekar Kåre Friberg till alla anklagelser.

– Han medger att de haft ett förhållande som har varit bråkigt och med skrik och tjafs. Men han anser inte att det varit på ett sådant sätt att det handlat om ofredanden, säger Hanna Lindblom.

Emma Högström tillbakavisar kritiken gällande bevisningen.

– Jag har väckt ett åtal och åberopat den bevisning som jag menar är relevant. Nu blir det upp till tingsrätten att pröva det, säger hon.

Sent på eftermiddagen var förhandlingarna klara. Rättegången har till största del skett bakom låsta dörrar, men när det hela avslutades öppnade man igen. Rättens ordförande meddelade då kort att Kåre Friberg ska vara kvar i häkte. Däremot hävs de restriktioner som funnits under häktningstiden. 

– För min klient är det en stor lättnad att han ska vara kvar i häktet, säger målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz och fortsätter:

– Min klient känner också en stor lättnad att det här är över. Det har varit tuffa dagar.

Elisabeth Massi Fritz har yrkat på att den målsägande skulle få ett skadestånd på totalt 380 000 kronor.

– Pengarna har inte varit det viktiga för min klient. Det viktiga är att hon får upprättelse och att hon får känna att det här inte är hennes fel. Hon vill kunna sätta punkt och gå vidare, säger hon.

Den 5 februari meddelas dom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Gustavsson 070-8284224,Lina Handberg