Vadstenasonens nyhetsbrev blev bok

Nu har entreprenören och tidigare restaurangmannen Gösta Nordén utkommit med en ny bok. Den här gången handlar det om "Kulinariska dagsedlar och annat smått och gott".

6 november 2017 07:30

Gösta Nordén har ett långt förflutet inom restaurangbranschen efter att han redan som ung insåg att ett liv i Strå socken, där han växte upp, inte riktigt passade honom. Istället valde han pulsen i huvudstaden och även andra jobbäventyr i världen.

Gösta har under sina 50 år i yrket haft ett flertal befattningar hos Tore Wretman. Han har även själv drivit restauranger i Stockholm.

– Jag har vetat vad jag har velat och haft vissa mål, säger Gösta som tar emot i Munkklostret i Vadstena i samband med boklanseringen.

Det är en essäsamling denna gång med gastronomisk anknytning och flera avsnitt uppges handla om östgötabygden.

Gösta berättar vid presentationen också om den tragedi som han tvingades uppleva i samband med att sonen Jonas och hans familj omkom i Tsunamin 2004. Det var efter det som han började skriva små, så kallade nyhetsbrev, baserade på sina minnen och funderingar. Det är dessa som har lagt grunden till boken. Sorgen beskrivs gå som en röd tråd, samtidigt som tankar om mat, måltider och livet dominerar.

Efter sonens bortgång, som själv var verksam inom hotellbranschen, startade Gösta "Jonas Nordéns minnesfond" med målet att få ihop 100 000 kronor. Istället blev det omkring en miljon kronor och av dessa pengar får nu elever vid Restauranghögskolans hotellprogram i Grythyttan del i form av stipendier.

– Att få skriva har varit en del i mitt sorgearbete, men jag tror att Jonas ler i sin himmel och tänker: "farsan, det gjorde du bra".

Gösta Nordén

Bor: IHelsingborg, efter många år i Stockholm.

Ålder: 82.

Familj: Ensamstående, men har en flickvän. Tre barn, (ett fjärde omkom i Tsunamin 2004 tillsammans med sin familj). Fyra barnbarn i livet.

Intressen: Cykling. Älskar även klassisk musik.

Favoriträtt: Sjötunga med ett glas Chablis.

Läs mer om Gösta Nordén här: goestanorden.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring