Tre pers i varje lag - sedan drar det igång

En gång i månaden samlas man för att motionera de små grå hjärncellerna i frågesport på Café Utsikten i Motala.

25 februari 2020 22:00

– Det här är en lättsam frågesport som vi har en gång i månaden i SPF Seniorerna Baltzar. Vi kallar den för "Hjärnkoll" med "hj", berättar Astrid Ekinge som tillsammans med Christina Meijer får tillställningen att flyta på i ett raskt tempo. Ingen föranmälan där en del kommer redan ihoppratade till en lagenhet - man kör i konstellationen tre personer i varje lag. Kommer man ensam bildas lag på plats. 
– Det blir ju lite lättsammare då med ett lag då man ju har två kompisar med sig, säger Astrid som berättar att man ordnar både distriktsmästerskap och förbundsmästerskap i disciplinen. 

 

Det är en snabb form av frågesport. 16 frågor som styrs av 8 olika ämnesrubriker, som exempelvis "Kropp och själ", "Litteratur", "Naturvetenskap och teknik" och så vidare. Själva frågorna konstrueras av teamet Astrid och Christina. Ett bord per lag som sedan får en muntlig fråga, uppläst av Christina. Då har laget en minut på sig att skriftligt avge ett svar på en lapp som efter minuten samlas upp och rättas omedelbart av Astrid när Christina presenterar nästa fråga för lagen.
– Det här innebär att när sista frågan är klar, ja då har vi omedelbart ett resultat. Efter kaffet kör vi en omgång till med 16 frågor, säger Christina. 

 

Vid ett av borden sitter ett taggat lag bestående av det äkta paret Anki och Conny Eriksson samt Britt-Marie Andersson. 
Hur förbereder man sig för det här?
– Jag brukar bläddra i världsatlasen så där lite på måfå, säger Conny. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström