Tjällmohandlare satsar i Godegård

Godegårdsborna ska kunna hämta levererade matkassar på nytt utlämningsställe i byn.

25 mars 2020 21:00

– Det här är framtiden, säger Pär Selin, ICA Tjällmo, om den nya satsningen i Godegård. 

– Det här har växt fram genom att vi har samarbetat från flera håll. Kommunen, Bygderådet, Platen och vi på ICA. Och så här bör utvecklingen drivas, tillsammans hittar vi idéer och lösningar. 

Satsningen presenterades vid en pressträff på onsdagen och innebär att Godegårdsborna får en fast plats där man varje vecka hämtar varor, som man har beställt över nätet. På så sätt kompletteras den tidigare servicen med utkörning direkt till kunder, vilken har pågått sedan hösten 2018. Leverans från butiken i Tjällmo kommer att ske på torsdagar med början kommande vecka.

Vore det inte bättre att starta en vanlig butik här? 

– Jag är tyvärr tveksam till att en sådan kan drivas långsiktigt hållbart. 

Pär Selin poängterar att samarbetet med övriga aktörer har varit avgörande. Detta understryks också av kommunens utvecklingsstrateg Anders Bengtson. Projektet har växt fram under halvtannat år genom täta diskussioner dem emellan, men också med Godegårds Bygderåd och Bostadsstiftelsen Platen. 

Varför fortsätter du med utkörning till kunderna när man snart kan åka hit och hämta varorna?

– Det är långtifrån alla som har bil och det är många som bor utanför samhället, precis som i Tjällmotrakten. Och många tycker helt enkelt att det är bekvämt att få allt hemkört.

Vad är viktigt för att den här satsningen ska lyckas?

– Det handlar helt och hållet om hur de lokala kunderna tar emot den här möjligheten.

Bland Godegårdsborna har detta diskuterats en tid, inte minst hos Bygderådet. 

– Nu får vi en viktig uppgift, att tillsammans med Pär, informera invånarna så att man verkligen utnyttjar den här möjligheten, säger Martin Hjelmar från Bygderådet. 

– En viktig sak är att många av oss har litet begränsad datorvana, och här måste vi hjälpa till och visa hur man gör. På så sätt blir det också litet allmänbildning kring IT, vi måste till exempel visa hur man använder BankID. Kanske kan vi ta hjälp av biblioteket här. 

Bostadsstiftelsen Platen har ställt en lokal till förfogande. Lars Åke Landén, stiftelsens vd, berättar att just lokalfrågan har varit besvärlig, det har diskuterats många alternativ. Till slut hittade de en överskottslokal Solgläntan (före detta ålderdomshemmet) där man nu har installerat kylar, frysar och öppna hyllor, där kunderna hämtar sina kassar. Lokalen kommer att vara låst med kodlås. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rolf Hansson