Så kan S agera om V inte ändrar sig

V har klargjort att de vill köra solo, men S är inte redo att släppa sin partner så lätt. Nu hoppas man att de forna kollegorna ändrar sig - annars kan det få konsekvenser.

27 mars 2020 20:34

V anser inte att de kommer fram tillräckligt tydligt i Solidariskt Motala. Nu vill de ha en friare oppositionsroll och lägga ett eget budgetförslag. Men inom S är man inte lika pigga på den idén.

– Vi tycker att det varit en styrka för Motalaborna att det funnits en enad opposition i Solidariskt Motala. Vi har haft möte med V och vi ska träffa dem igen. Jag hoppas att de kommer tillbaka och att det blir ett fortsatt samarbete, säger Johan Andersson (S).

Inför nästa träff med V har de bett partiet att tydligare förklara vad skilsmässan beror på. Några direkta politiska frågor verkar inte vara stötestenen, menar Johan Andersson, och tycker därför att uppbrottet är lite svårt att förstå.

Skulle V inte vilja vara en del av Solidariskt Motala igen kan det dock få konsekvenser. I dag sitter partiet i samtliga större nämnder på S-mandat och utan samarbete är risken att socialdemokraterna kräver tillbaka sina stolar.

– Ska man ha ett samarbete ska båda tjäna på det. Vi har skickat med dem den frågan att fundera på, säger Johan Andersson.

Han säger att S är beredda att se över samarbetet inom Solidariskt Motala och se hur V kan bli mer synliga. Men han menar också att V måste ha förståelse för att de är ett litet parti.

– Det är naturligt att de som litet parti inte kan ha mest makt, men vi kan ha en diskussion, säger han.

Det här splittrar oppositionen, hur ser du på det?

– Det är inte bra. Vi har lyckats få igenom frågor eftersom det inte finns någon majoritet och för att vi varit eniga inom Solidariskt. Den här situationen försvårar sådan påtagligt, säger Johan Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg