S ovetande om Alliansens planer för Platen

Alliansen vill förändra Platen och bland annat utreda en bolagisering, titta på möjligheten att bygga bostadsrätter och lägenhetsförsäljningar. Men oppositionspolitikerna har inget fått veta.

28 mars 2019 11:30

I en intervju berättar Platens nytillträdde ordförande Daniel Starkengren (M) att han inlett samtal med kommunalråd Kåre Friberg om att utreda hur Platen framöver ska organiseras och då titta på en eventuell bolagsbildning. Blir Platen ett aktiebolag skulle man bland annat kunna börja bygga bostadsrätter och ta ut vinster ur bolaget. Om det är något som efterfrågas vill han i nuläget inte kommentera och hänvisar till utredningen.

Läs mer:Platen kan bli aktiebolag – han vill se en utredning

Men Alliansens planer är ingenting som oppositionen känner till. Lena Bengtsson Ohlsson (S) är vice ordförande i Platen och hon säger så här när hon ombeds kommentera:

– Det är mer än vad jag vet. Vi har inte fått någon kännedom att man vill göra en sådan utredning så det är ingenting som diskuterats alls på vår sida.

Hur ställer ni er till en förändrad organisation för Platen?

– Vi har inte ens diskuterat den frågan. Vi hade ingen aning om det här så jag kan inte svara på det.

Ett argument som förs fram är att Platen som aktiebolag kan bygga bostadsrätter. Hur ställer ni er till det?

– I dagsläget kan vi inte det utifrån vår stadgar, säger hon och tillägger senare:

– Det här har diskuterats och utretts tidigare och då har man inte kunnat göra det. Och jag kan inte se att det i dag finns en efterfråga på det sättet.

Som aktiebolag i en kommunal koncernbildning skulle kommunen kunna ta ut vinster ur Platen. Vad tänker ni där?

– Vi har inte diskuterat den frågan heller. Sådant var uppe på 90-talet och utreddes, men då förkastades det. Sedan dess har jag inte hört några diskussioner om det.

I valrörelsen gick Alliansen ut och sa att man ville sälja delar av Platens bestånd. Vad säger ni om det i dag?

– I styrelsen har vi inte sett några sådana förslag än. Det får vi ta ställning till när det kommer upp. Men har ju sålt av en del under förra mandatperioden.

Daniel Starkengren talar om nybyggnationer i Gamla stan och ett höghus i kvarteret Facklan. Har han er med sig där?

– Gamla stan ska upp till styrelsen snart. Vi har inte sagt nej där hittills, men jag ser inga hinder där. Underlaget och efterfrågan finns, säger Lena Bengtsson Ohlsson och fortsätter:

– Vad gäller Facklan kan jag personligen inte se några hinder. Det kan vi genomföra om allt går enligt plan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa