S-hot om indragna stolar kan gynna Alliansen

V vill lämna Solidariskt Motala. Då hotade S med att V-platserna i nämnderna kunde påverkas. Men det skulle kunna gynna Alliansen snarare än S.

3 april 2020 20:00

V-beskedet att de vill agera mer självständigt slog ned som en bomb förra veckan. Östpolitikern Johan Andersson var snabb att i media säga att de vid en skilsmässa måste se över de poster som V skulle ha fått i nämnderna efter valet 2018.

 

Det visade sig dock inte vara så enkelt. Till att börja med är V-politikerna valda på dessa poster. Det är samma situation som att Kåre Friberg (M) sitter kvar som kommunalråd trots att M bett honom lämna. Dessutom visar en uträkning att om det valtekniska samarbetet mellan V, S och MP bryts och V avsäger sig stolarna så tillfaller de Alliansen och inte S. Det skulle ge Alliansen egen majoritet i flera nämnder.

– Vi var med och tillskapade de posterna, det är inte bara S-stolar. Och det vore anmärkningsvärt om S hellre ser att Alliansen får posterna än att vi har kvar dem, säger Rebecca Roxvret (V).

Hon tillägger också att V gärna vill samarbete med S och MP framöver, men inte formellt inom Solidariskt Motala.

Johan Andersson vill först inte kommentera så mycket om stolsfrågan, men konstaterar att de inte hade all fakta när de tog upp den diskussionen med V.

– Nu har det dykt upp ny information och vi ska diskutera det med V, säger han.

Han konstaterar att V-politikerna är valda till nämnderna, men menar att de ändå behöver ha en diskussion.

– Vi kan ju vädja till dem. Men vi har ju heller ingen anledning att låta Alliansen få egen majoritet i nämnderna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg