Politisk försiktiga reaktioner

De politiska kommentarerna efter att rättegången mot Kåre Friberg (M) avslutats är försiktiga. För Moderaterna fortsätter sökandet efter hans ersättare.

24 januari 2020 19:40

Politiskt var reaktionerna försiktiga efter att rättegången i Linköpings tingsrätt mot kommunalrådet Kåre Friberg (M) avslutats under fredagen. Åklagaren yrkade då på att han skulle dömas till fem års fängelse, medan försvaret ansåg att han borde frikännas helt.

Liberalen Kenneth Söderman är den som gått in och tagit rollen som tjänstgörande kommunstyrelseordförande sedan Kåre Friberg greps. Han förklarar att rättegången inte nämnvärt påverkat det politiska arbetet i Motala kommun.

– Vi jobbar på som vanligt, precis som vi gjort sedan i början av november när han greps. Sedan får vi se hur det blir när domen kommer, säger Kenneth Söderman.

För Moderaternas del fortsätter sökandet efter Kåre Fribergs ersättare. Partier klargjorde kort efter gripande att de saknade förtroende för sitt kommunalråd. Sedan dess har man arbetat med att få fram ett nytt toppnamn.

– Vi fortsätter med den rekryteringen. Vi tänker ha det klart med en ny person som kan gå in som kommunstyrelseordförande när domen kommer, säger gruppledare Hans Tevell.

Enligt honom pågår intervjuer med intresserade kandidater. Därefter ska såväl Moderatgruppen som samarbetspartierna i Alliansen godkänna namnet. Förutsättningarna för när ersättaren kan börja jobba beror dock på vilken den slutgiltiga domen blir eller om Kåre Friberg själv avsäger sig uppdraget som kommunalråd.

Vi har sökt Kåre Friberg för en kommentar via hans advokat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg