Motalabon: "Börjar återgå till det normala"

Coronaviruset förvandlade Shanghai till en spökstad. Nu, efter strikta åtgärder, börjar livet återgå till det normala.

31 mars 2020 20:00

Det uppger John Sparrefors från Motala, som bor och arbetar i Shanghai. Han har på nära håll bevittnat Kinas bekämpning av covid-19 och kan nu konstatera att situationen i landet blivit mycket bättre. Den senaste veckan har myndigheterna inte rapporterat om några nya inhemska fall, endast fåtalet importerade fall från utlandet. Snart häver också staden Wuhan, där coronaviruset först bröt ut, sina regler för karantän.

John Sparrefors menar att tidiga och kraftfulla åtgärder gett positiv effekt. Befolkningen sattes i karantän under begränsad tid, skolor och offentliga platser stängdes temporärt. Resor till och från landet samt resor inom landet begränsades.

– Det infördes också krav på användning av skyddsmasker utomhus samt temperaturcheckar vid ingångar till offentliga byggnader och affärer.

Livet förändrades snabbt för John Sparrefors och sambon Karin Carolin, även hon från Motala.

– Under februari månad arbetade vi mest hemifrån. Shanghai med sina 25 miljoner invånare förvandlades till en spökstad, det var helt tomt på gatorna och de flesta affärer hölls stängda. Men nu är vardagen mer eller mindre återställd.

Fortfarande pågår arbete för att undvika ny smittspridning.

– Kina gör virustester på samtliga ankommande personer in i landet. Utlandsresenärer från riskkvalificerade länder sätts dessutom i hemkarantän under 14 dagar. 

– Utöver det så gör man fortfarande temperaturcheckar vid entréer och de flesta människorna bär ansiktsmask av hänsyn till andra.

Land efter land i Europa har infört allt hårdare restriktioner för sina invånare för att minska smittspridningen av covid-19. Sveriges hantering och mjukare hållning har väckt en del uppmärksamhet.

– Här i Kina talas det om Sveriges strategi som mycket radikal i jämförelse med omvärlden, säger John Sparrefors.

Han ger några exempel:

– I stora delar av världen så har caféer och restauranger stängt för servering, men i Sverige uppmanar man endast till att undvika köbildning och beställning i barer.

– Och nyligen satte Indien 1,3 miljarder människor i husarrest, samtidigt som man i Sverige uppmanas att tänka över om skidresan i påsk verkligen är nödvändig.

Om de svenska åtgärderna är tillräckliga återstår att se. 

– Jag hoppas att Sveriges strategi funkar på lång sikt. Men om man ser att den inte ger önskvärda resultat så hoppas jag att regeringen tar ett snabbt beslut att använda omvärldens strategi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Biamont