I ett brev till socialnämnden går fem krögare i Motala ihop och önskar att få ha öppet längre än till 02 som är tillåtet i dag. De menar att Motalaborna i dag väljer att åka till Linköping där uteställena har öppet längre och för att kunna konkurrera med det behöver man få ha öppet till 03.

– Vi känner till att det här önskemålet finns sedan tidigare. Redan före sommaren hade vi därför uppe frågan i vår fullmäktigegrupp, säger Ingvar Ståhl (S), vice ordförande i socialnämndens myndighetsutskott.

Reaktionerna på förslaget där var dock ljumma.

Artikelbild

| Ingvar Ståhl (S).

– Det blev inget jubel direkt, säger Ingvar Ståhl.

Att S valde att bolla frågan med sina politiker i fullmäktige beror på att om tiden för när krogarna måste stänga ska ändras så är det fullmäktige som i slutänden avgör frågan. En tydlig fingervisning om ett nej där skulle innebär att socialkontorets tjänstemän inte ens får uppdraget att titta på frågan.

– Nu har det kommit en formell skrivelse om det här och då måste vi ta det här ett varv till. Vi behöver känna av det politiska läget både vad majoriteten säger och oppositionen. Alkoholpolitik är en allmänt känslig politisk fråga i landet så vi kommer nog inte att vi vidare om vi inte skulle ha en bred förankring i det här, säger Ingvar Ståhl.

Krögarna menar att längre öppettider behövs för att hålla kunderna kvar i Motala. Vad säger du om det?

– Det var ju ingen statistisk undersökning som vi gjorde i fullmäktigegruppen innan sommaren, men den bild jag fick då var att man inte kände igen att det skulle vara så. Men vi får titta på det igen, säger Ingvar Ståhl.

Det som enligt honom talar mot att utöka öppettiderna är de synpunkter som tidigare kommit från polisen.

– Polisen menar att ju längre uteställena är öppna, desto stökigare blir det. Sedan är det ju också en fråga om alkoholpolitik, säger Ingvar Ståhl.

På torsdag har socialnämnden möte i myndighetsutskottet. Då planerar Ingvar Ståhl att ta upp frågan politiskt och föreslå en ny, djupare avstämning med de politiska partierna. Därefter avgörs frågan om tjänstemännen ska få i uppdrag att titta på förlängda öppettider.