"Känner vi blir instängda i en container"

V-avhoppet från Solidariskt Motala minskar inte oppositionens chanser att få igenom sin politik. Det menar partiföreträdare.

31 mars 2020 06:00

Beslutet att Vänsterpartiet skulle lämna Solidariskt Motala togs snabbt på ett medlemsmöte. Samarbetspartierna S och MP blev tagna på sängen och kommenterade under fredagen att de hoppades att V skulle ändra sig. Så lär dock inte bli fallet.

– S och MP verkar inte riktigt ha förstått poängen med att vi gör det här. Vi känner att vi blir instängda i en container inom Solidariskt Motala och vi kommer inte fram som parti, säger gruppledare Peter Karlberg (V) och fortsätter:

– Men det innebär inte att vi inte vill ha ett gemensamt oppositionsarbete. Vi lägger gärna gemensamma förslag med då kommer de från V, S och MP inte från Solidariskt Motala.

S och MP oroas över att det här försvagar oppositionen. Hur bemöter ni det?

– Jag tror att det är tvärtom. Det här förstärker oppositionens arbete. Det här gör att vi blir mer tydliga som enskilt parti, men det betyder inte att vi inte vill samarbete med S och MP, säger Peter Karlberg.

Han menar att partierna ändå inför valet 2022 hade separerat och gjort tre olika budgetförslag. Nu påskyndas bara den processen. Vad gäller budgeten inser dock partiet att deras förslag som läggs i år kommer att röstas ner.

– Och då kommer vi med största sannolikhet att rösta för S-budget. Så skillnaden är inte så stor, säger Peter Karlberg.

S har hotat med att om V helt kör solo kan de platser i nämnderna som V fått genom partiernas valtekniska samarbete försvinna.

– När man gjorde beräkningarna hur platserna skulle fördelas räknade man S, V och MP ihop. S får göra som de vill här, men om man inte skulle räkna in oss när platserna fördelas så skulle stolar tillfalla Alliansen och inte S, säger Peter Karlberg.

När Alliansen fick besked om V:s ställningstagande meddelade kommunalråd Kenneth Söderman (L) att de gärna träffar partiet för att reda ut vad beslutet bottnar i. Peter Karlberg har personligen fått en sådan inbjudan, men har inte bestämt sig för om han ska tacka ja.

– Vi får väl ta ställning till den i partiet, säger han och tillägger att det ska mycket till för att V utifrån det här beslutet skulle stötta Alliansen:

– Om de skulle stoppa utförsäljningen av Strömsborg och sluta sälja ut omsorg via LOV (valfrihet i hemtjänsten) så skulle vi kunna diskutera att stötta dem.

Den 7 april ska S, V och MP träffas igen för att diskutera hur man eventuellt ska arbeta tillsammans i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg