Johnny Karlberg blir politisk vilde

I Linköping och Norrköping har politiker lämnat SD. Nu går partiets starka namn i Motala, Johnny Karlberg, samma väg. Men han tänker behålla sina poster.

13 december 2019 11:03

Johnny Karlberg är i dag gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktige och var partiets förstanamn inför valet. Han sitter också i kommunstyrelsen och arbetar som politisk sekreterare för partiet lokalt. Det är också han som i många fall skött kommunikationen med övriga partier och har varit drivande i det arbetet.

Men under fredagmorgonen bestämde han sig för att lämna partiet och skickade in en ansökan om att gå ut.

– Det är flera politiker i Norrköping och Linköping som lämnat partiet. Det här har att göra med det, säger han men vill inte gå in på alltför mycket detaljer.

Klart är dock att Johnny Karlberg inte är nöjd med hur SD Östergötland fungerar.

– Det är toppstyrt och man gör vad som helst för att behålla sin egen makt. Man vill ha sina poster och gör allt för att skydda varandra. Jag vill inte vara med i partiet när man beter sig så här, säger han.

Vidare anser Johnny Karlberg att han inte fått det stöd som han har velat från SD i länet.

 

Sina politiska uppdrag kommer dock Johnny Karlberg att behålla. Istället blir han politisk vilde, i alla fall i nuläget.

– Jag har inte planerat att gå med i något annat parti. Men jag har tittat på deras partiprogram, fast det är inget som jag känner fungerar helt, säger han.

Du har varit aktiv i att försöka ge SD mer makt i kommunen. Vad händer med det nu?

– Jag kommer att fortsätta att kämpa för att ge SD den makt som de förtjänar. Där har inget ändrats. Men jag kan inte vara med i ett parti som fungerar som SD gör i Östergötland, säger han.

Så det blir ingen skillnad?

– Jo. Om jag inte är med i SD så kanske S inte har lika svårt att samarbeta med mig i kommunstyrelsen. Då kanske jag äntligen kan få igenom de frågor som jag brinner för där, som äldrefrågorna, säger han.

 

Jan Svensson är regionordförande för SD i Östergötland. Han känner inte igen sig i Johnny Karlbergs bild av partiet.

– Vi är väldigt öppna i partiet. Jag förstår inte riktigt vad den här kritiken bottnar i, säger han.

Att man inte skulle ge tillräckligt stöd tillbakavisar han också och påpekar att de bland annat hållit i en rad utbildningar. 

– Och jag själv finns tillgänglig nästa dygnet runt om de behöver hjälp, säger Jan Svensson och tillägger senare:

– Det är tråkigt att vissa nu valt att lämna oss. Men det är upp till dem själva om de vill ta det beslutet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!