Ingenting stoppar Majas ryttardröm

"Mina diagnoser får aldrig hålla mig tillbaka". Knep en av sex platser på nationell elitutbildning.

11 mars 2020 08:00

Maja Söderlund är 15 år och vet exakt vad hon vill hålla på med i resten av sitt liv, hästar. 

I tuff konkurrens har hon nu lyckats knipa en av sex platser på sin drömutbildning i Skåne, trots att hon bara haft sin egna häst Aapplåd i ett år. 

Snart bär det av till Nationella idrottsutbildningen för Ridsport på Svedala hästgymnasium.

– Det finns verkligen inget annat för mig. Ett vanligt jobb skulle inte passa mig alls, av många olika anledningar.

Hur kommer det sig att du har lyckats så bra?

– Det har varit stenhårt jobb och en inte alltid så spikrak väg som har lett mig hit. 

Maja har sedan flera år tillbaka jobbat som hjälpledare i Fågelsta, på yngre barns ridläger, för att på så sätt ha råd att själv kunna gå på träningsläger.

– När jag har varit i Skåne har jag jobbat helt utan lön, för att samla på mig erfarenhet och kunskap. Man går upp 07 och kommer in igen för att sova vid 21 på kvällen. Det passar mig utmärkt, sitta och koncentrera sig länge vid ett skrivbord går inte så bra för mig.

Maja berättar att hon behöver mycket extra stöd. 2016 fick hon diagnoserna Aspergers och ADHD. 

– Mina diagnoser är det inte många som vet om, bara närmsta vännerna, familj och tränarna. Jag vill inte att människor ska se på mig annorlunda på grund av det, även om det kan ge en förklaring till varför jag reagerar på ett visst sätt ibland. Reaktioner som andra kan tycka är konstiga. 

Varför väljer du att berätta om dina diagnoser nu? 

 – Jag har svårt att prata om det här, mina känslor blir så starka ibland att jag kan ha problem att hantera dem. Känslan att ofta bli missuppfattad är svår. Jag vill visa andra att det inte är något att skämmas för, det är svårt att ha diagnoser som inte syns. Det är okej att bryta ihop ibland, bara man inte ger upp sina drömmar. 

Maja förklarar att hon behöver mest stöd i form av planering och framförhållning. Svårigheter att vara helt nöjd med en prestation är också något hon behöver hjälp med. 

– Jag överanalyserar gärna saker och behöver ibland bromsas. Men mitt driv i att vilja ha kunskap och kontroll i min sport, har hjälpt mig att bli en bättre ryttare. Så på ett sätt har mina diagnoser haft positiv effekt i min framgång. 

Maja började rida på Korsbäcks ponnyridskola i Borensberg när hon var fem år gammal. Redan då började drömmen om att få jobba med hästar. Hon har sedan dess provat olika ridställen, mest hemma känner hon sig på Westergrens Horse and countrys anläggning i Fågelsta, som drivs av Susanne och Tord Westergren. 

– Majas bästa egenskaper är hennes oerhörda intresse för att bli bättre, på alla plan. Hon är en ung ryttare med en gammal människas hästtänk, säger Susanne. 

– Hon bryr sig mer om läran om hästen än dyr utrusning och kläder. Hårt arbete skrämmer henne inte, om man ber Maja göra något kan man lita på att det blir gjort, och det noggrant. 

Snart väntar alltså Nationella idrottsutbildningen för Ridsport på Svedala hästgymnasium.

I Skåne har Maja redan en tränare, SM-meriterade Anna Hassö. På loven åker Maja ner till Springfield Farm där Anna har sin anläggning. Maja bor, jobbar och rider där hela veckorna, utan att få någon lön.

– Kunskap, utbildning och erfarenheten är bättre än pengar, säger Maja.

Hur känns det att snart flytta till Skåne?

– För mig finns bara ett liv med hästar, så nu tar drömmen äntligen fart, säger Maja. Lyckan i ögonen går inte att ta miste på.

Namn: Maja Söderlund.

Familj: Pappa Pär, mamma Linda, lillasyster Alva och lillasyster Tora.

Häst: Aapplåd, sto 7 år. Köpt från Anna Hassö.

Livsmotto: Att omges med människor som gör en lycklig.

Förebild: Anna Hassö.

Aktuell med: Antagen som en av sex elever till Svedalas Nationella utbildning i ridsport. 

Majas tre bästa egenskaper: Envis, målinriktad och modig.

Aapplåds tre bästa egenskaper: Smart, modig och envis. 

Tacksam för: Mina föräldrar, utan dem vore inget av det här möjligt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Gillman