Här är vårdcentralens nya chef

Nya verksamhetschefen får ta sig an coronaviruset och långa kötider till Borensbergs vårdcentral.

30 mars 2020 19:00

Monika Haakenstad Wilhelmsson började som verksamhetschef på Borensbergs vårdcentral för knappt en månad sedan.

– Det är intensivt och mycket fokus på corona. Vi har tydliga riktlinjer om hur situationen ska hanteras och vi blir uppdaterade flera gånger om dagen.

Förutom att coronaviruset gör arbetet som ny verksamhetschef tufft, så har Borensbergs vårdcentral tidigare haft andra problem som nya verksamhetschefen nu vill komma tillrätta med. Verksamheten har bland annat lidit av personalbrist och långa svarstider på telefon.

– Det är väldigt olyckligt när det blir så att patienter känner sig drabbade.

Som ny verksamhetschef eftersträvar Monika Haakenstad Wilhelmsson att patienterna ska känna att de får rådgivning, information och möjlighet att boka tider vid behov. 

Ett sätt att nå dit är att öka bemanningen, vilket i sin tur ska leda till att vårdcentralen har möjlighet att vara mer tillgänglig. Just nu arbetar de med inhyrda sjuksköterskor och de är även på gång att få in hyrdoktorer.

– Så länge vi är fullbemannade ska det inte vara några väntetider. Just nu är det ju dock ett exceptionellt läge med coronaviruset, det är många som ringer.

Hennes mål är också att skapa en attraktiv arbetsplats genom ordning, struktur och en god arbetsmiljö.

– Just nu har jag inga konkreta exempel på hur, men det handlar mycket om att samarbeta och trivas, och att man ska kunna använda sina kompetenser fullt ut.

Hon verkar hoppfull inför framtiden.

– Jag har sökt det här jobbet för att jag vill ha andra utmaningar, och jag tror inte att gräset är grönare någon annanstans inom offentlig förvaltning.

Hon tror att hon kan bidra med sin erfarenhet, då hon har varit chef på olika platser inom Motala kommun under tjugo års tid.

– Jag tror inte att jag kan skapa underverk här, men jag kanske kan hitta någon del där vi kan utveckla situationen.

Hon menar att ansvaret nu ligger på henne att vårdcentralen ska kunna bedriva en välfungerande verksamhet.

– Det som är svårt att påverka är sjukdom bland personalen.

Därför arbetar hon just nu med arbetsmiljöfrågor och att förbättra arbetssituationen för de anställda, eftersom det är en faktor som påverkar antalet sjukskrivningar. 

– Härifrån och framåt hoppas vi att det kommer bli bättre. Det är inte längre riktigt så dåligt som det var för drygt ett år sedan. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Ganestål