– Vi är på vår vakt. Vi följer väderprognosen, om vinden ökar kan bränder snabbt dra igång igen, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).

Branden, som startade i måndags kväll, bevakas under lördagen av cirka 50 brandmän och hemvärnspersoner. En helikopter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är i tjänst och vattenbombar brandpunkter på olika ställen i skogen.

Enligt SMHI:s prognoser kan både lördagen och söndagen bli blåsiga med upp till 16 sekundmeter i vindbyar. Prognoser har talat om regn men i så fall i små mängder.

– Det är så lite att det inte gör någon skillnad för den här branden, säger Daniel Agerhult.

Branden omfattar totalt ett område på cirka 300 hektar skog och har krävt stora insatser av räddningstjänst inom och utanför Östergötland och hemvärn. Tidigt upprättades ett schema för tjänstgöring och avlösning så att brandpersonal inte ska få för långa arbetspass, enligt Daniel Agerhult.

En skogsbrand kan kräva övervakning långt efter det att öppna lågor har släckts, beskriver han.

– Det kan ligga och pyra i marken under lång tid. Den här branden kommer vi att behöva bevaka länge, säger Daniel Agerhult.

Kan det röra sig om veckor?

– Ja, så länge kan det ta i extrema fall, men det är för tidigt att svara på det om just den här branden.

Artikelbild

Vid efterbevakning av större skogsbränder tar räddningstjänst hjälp av markägare som succesivt tar över ansvaret och utrustar sig så att de själva kan slå ned eventuella brandhärdar som blossar upp, beskriver Agerhult.

Förutom den helikopter som arbetar med att vattna skogsbranden i Tidingshyttan flyger brandflyget, på uppdrag av länsstyrelsen, över länet för att upptäcka eventuella bränder.

Artikelbild

Kan allmänheten hjälpa räddningstjänsten på något sätt, förutom att följa det eldningsförbud som råder i hela länet?

– Man kan vara extra uppmärksam om man är ute i skog och mark, och tänka sig extra för hur man agerar, säger Daniel Agerhult.

På lördagen medddelade också räddningstjänsten att räddningsinsatsen vid branden i Godegårdstraktwen avslutats. Markägaren har nu ansvar för att bevaka området och se till att branden inte blossar upp på nytt.