Ett mysterium hur katten Elsa dog

Enligt rovdjurspårare Anders Hedström på länsstyrelsen angriper en räv i de allra flesta fall smågnagare. Han har ingen erfarenhet av att en räv ska ha fällt en katt tidigare.

22 februari 2018 12:17

Via sociala medier spekuleras det i huruvida ett rovdjur kan ha bitit av huvudet på katten Elsa som hittades död i en trädgård i Bergsätter i söndags. Anders Hedström är dock tveksam till det.

– Räv har kapacitet att ta en katt, men den är ingen duktig dödare som lo eller varg. En räv ger sig oftast på små bytesdjur och angriper dem då över ryggen, säger han.

Rävar kan också angripa rådjur eller lamm och kan då gå på huvudet – och även bära bort det efter angreppet. Samtidigt menar rovdjursspåraren att rävattacker ofta leder till att bytesdjuren blir mer söndertrasade.

– Räven tuggar mer än biter, säger han.

Att den aktuella kattkroppen påträffades på en plats där det inte fanns något blod tyder på att det har dödats någon annanstans, enligt Hedström.

– Det blir en hel del blod när rävar angriper bytets pulsåder då den förblöder, säger han.

Utan att ha sett kattkroppen kan han inte med säkerhet säga vad som kan ha hänt. Han kan inte utesluta en rovdjursattack. Vissa rovfåglar, säger han, kan ge sig på katter. Han tror däremot inte att någon grävling varit framme då de ligger i ide så här års. Skogsmårdar finns det däremot gott om nu och de har kapacitet att döda en katt, enligt Anders Hedström. Samtidigt är han tveksam till att det skulle vara en sådan.

– De är inte kända att bita av huvuden.

Enligt polisens förundersökningsledare Marcus Hoppe gjordes ingen riktig analys av de tidigare kroppsdelarna som påträffades på Trädgårdsgatan och på kyrkogården förra sommaren.

– Men det är knappast ett rovdjur som har lagt ett katthuvud på en gravsten. Eftersom anmälan nu gäller djurplågeri är det vad vi utreder, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa