De är första certifierade solelsinstallatören i länet

Företaget MVE, som jobbar med olika energilösningar, har som första företag i länet blivit certifierade som solelsinstallatörer. "Det blir som en kvalitetsstämpel mot kunden som visar att vi vet vad vi pysslar med", säger Mikael Johansson på företaget.

21 mars 2017 09:37

Med hjälp av solceller kan man omvandla solens strålar till elektrisk energi. Denna metod har använts i Sverige i över fyra decennier, men det är först på senare tid som intresset för att bygga solcellsanläggningar har ökat. Enligt Energimyndigheten tros detta bero på att tekniken har blivit billigare och att staten nu på olika sätt stöttar personer och företagare som vill producera el från solen.

Företaget MVE, som finns i Motala och Linköping, ser även de stora möjligheter med just solel som energikälla.

– Folk har börjat inse att man man kan spara pengar med detta. Du kan få ett fast kilowatt-pris i 25 år samtidigt som all producerad el kommer från taket, säger Michael Malmgren, platschef på MVE.

– Vi har ju själva installerat en anläggning på taket som producerar hela vårt årsbehov av el. 20 procent av det vi producerar använder vi oss av själva, medan resterande 80 procent säljs vidare. Detta är något som egentligen alla kan göra, tillägger Michael Johansson, installatör på företaget.

Investeringskostnaden för en normalvilla ligger på mellan 100 000–200 000 kronor. Numera finns även ett statligt stöd för solcellsinstallationer att tillgå. Detta innebär ett bidrag på 30 procent för företag och 20 procent för privatpersoner på hela investeringsbeloppet. Avskrivningstiden beräknas då bli drygt tio år.

– Vi har märkt att intresset för solceller har ökat under de senaste ett och ett halvt åren, säger Michael Johansson.

– Vi kan dessutom verkligen rekommendera fler att bli helt fossilfria. Det är inte en särskilt stor uppoffring att göra. Varken ekonomiskt eller tidsmässigt, säger Michael Malmgren.

För att kunna bredda sin verksamhet ytterligare har MVE valt att även öppna upp ett kontor i Linköping i början av detta året.

– Under de två senaste åren har vi även gått från fem anställda till att just nu vara tolv stycken, säger Michael Malmgren.

Sedan en dryg månad tillbaka har MVE även som första företag i Östergötland blivit certifierade som solelsinstallatörer.

– Det blir som en kvalitetsstämpel mot kunden som visar att vi vet vad vi pysslar med. Tidigare har vi ju installerat anläggningar utan detta. Men nu kan vi ju trycka på att vi har behörighet och är certifierade, säger Michael Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!