Corona skapar osäkerhet i kommunens ekonomi

Motalas ekonomi var förra året sämre än väntat, även om man fortfarande gick plus. Nu oroas man för vad coronakrisen innebär för skatteintäkterna.

29 mars 2020 13:00

Motala kommuns årsredovisning visar att man gick plus förra året, men att det inte alls blev så mycket som man räknat med. Omkring 47 miljoner sämre än budget blev resultatet som landade på cirka 17 miljoner kronor plus.

Tre månader in på året kommer nu nästa oro.

– På grund av corona är det ju flera företag som exempelvis permitterar personal och i vissa fall säger upp anställda. Vi vet i dagsläget inte alls vad det kommer att innebära för kommunens skatteintäkter, säger kommunalråd Kenneth Söderman.

Han konstaterar att kommunen skulle behöva en buffert. I 2020-års budget finns en sådan på, som Kenneth Söderman själv säger, "ynka" 20 miljoner kronor.

– För en privatperson kan det låta som mycket pengar, men för en kommun är det inte mycket, säger han.

Samtidigt som intäkterna riskerar att minska oroas man över att kostnaderna på andra håll ökar. En fördyrning som man räknar med handlar om ökade personalkostnader inom äldre- och handikappomsorg.

– Det kan komma att handla om 20 procent av personalen som är borta, kanske upp emot 40 procent, säger oppositionens Elias Georges.

Andra kostnader som man misstänker kan komma att stiga gäller försörjningsstödet. Där såg man redan under förra året en ökning av antalet ärenden.

– Det är ju många i dag som har tillfälliga anställningar och där är ju kommunen det närmaste skyddsnätet, säger Elias Georges.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg