Alliansen: "Vi vill gärna prata med V nu"

V vill lämna Solidariskt Motala. Det gör Alliansen nyfikna. De vill gärna ha ett samtal med V för att reda ut vad beskedet innebär för Motalas politiska karta.

27 mars 2020 20:55

V vill köra solo och lämna Solidariskt Motala. För kommunalrådet Kenneth Söderman (L) kommer beskedet som en överraskning.

– Vi har hört att det inte alltid varit så bra, men att det var så här hade vi ingen aning om, säger han.

Helt klart kan dock beskedet förändra det politiska läget, menar Söderman. Det skulle kunna innebära ett ordentligt försvagat oppositionsblock, men det hela beror på hur fristående V egentligen tänker vara.

– Det är svårt att veta vad det här betyder. Ska de fortsätta att samarbete med Solidariskt och hur mycket då?, undrar Kenneth Söderman, men tillägger senare:

– En svagare opposition kan det nog bli. De har ju ändå varit tre partier som talat med en röst. Men frågan är nu vad som händer med resten av Solidariskt. Hur gör S och MP.

Stärker det här er i Alliansen?

– Det vet jag inte om det gör, säger Kenneth Söderman.

Samtidigt är han nyfiken på vad som ligger bakom det oväntade beskedet.

– Det vore väldigt intressant att träffa dem och se hur de ser på läget nu. Vi skulle vilja pejla in läget med det och höra hur de ser på framtiden, säger Kenneth Söderman.

Har ni från Alliansen något erbjudande till dem?

– Nej, och vi är öppna för att prata med alla. Men om de nu är beredda att lämna Solidariskt är vi naturligtvis öppna för att höra vad som är problemet, säger han.

När V har protesterat mot SD:s insynsplatser i nämnderna har er motivering varit att V får information via Solidariskt Motala. Kan de få egna insynsplatser nu?

– Vi får prata med dem och se hur pass fristående roll som de vill ha. Ska de ändå samarbeta med Solidariskt så kan de ju får information från dem, säger Kenneth Söderman.

Och om de vill vara helt fristående då?

– Det får vi fundera på då, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg