Alla passar inte i stadens stora skolor

Det är röjardag på Våga Gård i Borghamn. Barn och föräldrar hjälps åt med att fixa förskolan tillsammans. Stämningen borde vara på topp, men i stället vilar lika delar kämparglöd som oro över området. Rogslösa skola hotas av nedstängningen och många är berörda.

22 april 2015 08:00

Vad skiljer en liten skola från en stor? Väldigt mycket, om eleverna på Rogslösa skola får svara. Här är gemenskap och nära samarbete vardag. Klasserna är blandade och varken kunskap eller vänskap begränsas av ålder.

– Om skolan stängs ner kommer vi hamna i olika klasser. Alla är ju vänner med alla här, i stan är det mer splittrat, berättar några av barnen under en paus i städandet.

Även relationen till skolans lärare är något barnen tror är unikt för Rogslösa skola.

– Vi är inte så många, så lärarna har tid att hjälpa alla. De kan anpassa sig efter varje elev och man är inte fast i sin årskurs, menar de.

Att lyssna när barnen berättar om sin skola, hur den kan räddas, varför den är i fara och vad den betyder är inspirerande. Det är uppenbart att engagemanget är stort – men inte tack vare beslutstagande politiker.

– Ingen har hälsat på oss och det är synd. De som vill stänga skolan är jättevälkomna att se hur vi har det och vilka vi är, menar barnen. Ett besök hade även gett eleverna chansen att fråga ”varför”.

– Vi har ju hört att man vill utveckla kommunen, men varför struntar man då i landsbygden? Hur ska man satsa på närproducerad och ekologisk mat om landsbygden dör ut? Varför ska skolan stängas mitt under ett läsår, precis när sexan ska börja med betyg och nationella prov? Varför fick vi nyss en bergvärmepump om det finns så lite pengar?

När Roland Vallgren flyttade med sin familj till Vadstena från Linköping hoppades han på ett gemytligt liv. Snart insåg de dock att förskolan i Vadstena var större än de tänkt sig. I stället vände de sig till Rogslösa skola, något som visade sig vara perfekt för dem. Tanken på att skolan nu skulle stängas är nedslående.

– Det handlar om vilket liv som passar oss bäst. Vi kommer inte återvända till en stadsskola om Rogslösa skola stänger. Familjer som vår, som inte önskar urbaniseras, tvingas i stället leta efter andra kommuner att bo i. Det är inget som gynnar Vadstena, berättar Roland Vallgren.

Han är inte den enda föräldern som känner sig besviken på Vadstena kommuns politiker.

– Vi gavs löften om satsningar på landsbygden, på skolan. Sen får vi rykten om att Johan Lindell (Kons) och andra bara representerar sina väljare och att ”de finns i stan”. Det är inte så politik fungerar, Vadstena är för litet för ett storstads-tänk. Är det verkligen en kamp mellan landsbygd och stan som ska få kommunen att växa?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!