Moské sprutades ner – Hongkongledare i ursäkt

En moské i Hongkong blev nedsprutad av blåfärgat vatten från polisens vattenkanoner under helgens protester. Polisen i Hongkong och regionens högste politiker Carrie Lam ber nu om ursäkt för misstaget.

21 oktober 2019 11:03

Det var när polisen drabbade samman med demonstranter nära moskén i söndags som grindarna och trappan till Kowloon-moskén träffades av vattenkanonerna.

Carrie Lam träffade dagen efter islamska ledare och bad om ursäkt för händelsen. Polisen säger att det var en olyckshändelse och att myndigheten respekterar religionsfriheten och strävar efter att skydda alla helgedomar.

Det var bara ett misstag. De har bett om ursäkt. De såg några av demonstranterna stå utanför grindarna. Demonstranterna bad också om ursäkt, säger Mohammed Assan som bad i moskén vid tillfället.

Det som började som en fredlig demonstration i Hongkong i helgen slutade stökigt när personer ur radikala delar av proteströrelsen stötte samman med kravallpolis. Hundratals butiker vandaliserades, demonstranter kastade bensinbomber mot polisen och möttes med tårgas och vattenkanoner.

Protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters