Möjlig Trumpläcka skapar storm i Washington DC

Ord står mot ord i ett upprört Washington DC, där president Trump under ett möte i Vita huset uppges ha delat med sig av superhemlig information om terrorgruppen IS till Rysslands utrikesminister och landets USA-ambassadör.

16 maj 2017 11:58

Uppgifterna kommer från tidningen The Washington Post som hänvisar till information från flera tjänstemän och tidigare statsanställda. Enligt källorna ska Trump, vid förra veckans möte med utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadör Sergej Kisljak i Ovala kontoret, ha berättat om information från en källa med "insyn i IS innersta liv" - så hemlig att den hållits i en snäv krets inom regeringen och undanhållits landets allierade.

Explosiva datorer

Det ska ha handlat om IS planer på att använda bärbara datorer som bomber ombord på flygplan. Nyhetskanalen CNN, som tidigare rapporterat om liknande hot, skriver att IS ska ha kommit över flygplatsutrustning som gjort att de kunnat testa om de explosiva datorerna går att få igenom säkerhetskontroller.

Vad som möjligen kan vara än värre är att Trump ska ha avslöjat i vilken stad källan lämnade uppgifterna, något som kan göra att dennes identitet äventyras. Flera USA-medier rapporterar att Trump skröt om sitt informationsflöde.

Jag har fantasiska underrättelseuppgifter. Jag har folk som briefar mig om underrättelseuppgifter varje dag, ska han ha sagt till ryssarna.

Som en bomb

Att avslöja hemlig information av den digniteten hade inneburit ett lagbrott för i princip vem som helst - utom Trump. USA:s president har stor legal frihet när det gäller att bryta sekretess, noterar The Washington Post. För att minimera skadan av Trumps agerande ska högt uppsatta aktörer i Vita huset efter mötet ha ringt till underrättelseorganen CIA och NSA.

Nyheten slog ner som en bomb i USA:s huvudstad, som redan skakats av Trumps avskedande av FBI-chefen James Comey, något som skedde dagen innan mötet med ryssarna. Presidenten har själv antytt att "Rysslandsgrejen", FBI:s utredning om huruvida Moskva och Trumpkampanjen samarbetade kring cyberattackerna under fjolårets valrörelse, var en bidragande orsak till avskedandet.

En örfil

Flera senatorer, både republikaner och demokrater, reagerade starkt på uppgifterna om vad presidenten kan ha sagt. "Väldigt, väldigt problematiskt" om det är sant, säger den republikanske Tennesseesenatorn Bob Corker, enligt CNN. Hans partikamrat och senatorskollega Lindsey Graham uttryckte sig i liknande ordalag. Virginiademokraten Mark Warner twittrar att om sant är det inträffade "en örfil gentemot underrättelseväsendet".

Vita huset förnekar rapporteringen som "falsk". Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster, som var med vid mötet, säger att inga oegentligheter förekom.

"Inte vid något tillfälle diskuterades några underrättelsekällor eller metoder och presidenten avslöjade inga militära operationer som inte redan var allmänt kända", säger han i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!