Omkring 6 700 rebeller och civila har körts med bussar från området östra Ghouta i den största evakueringen hittills under ett enskilt dygn. Bussarna gick till Hamaprovinsen i nordvästra Syrien.

De evakuerade kommer från områden som kontrolleras av rebellgruppen Faylaq al-Rahman. Grunden är ett avtal mellan de stridande parterna och de senaste dagarna har totalt 13 165 människor bussats från gruppens områden. Dess talesperson Wael al-Wan säger att sammanlagt cirka 30 000 människor i slutändan kan komma att evakueras.

Sedan regeringsstyrkor understödda av ryskt stridsflyg inledde en offensiv för drygt en månad sedan har de återtagit kontrollen av drygt 90 procent av östra Ghouta.

Förhandlingar väntar

Uppskattningar före offensiven sade att omkring 400 000 människor fanns i östra Ghouta.

En annan rebellgrupp, Jaish al-Islam, har förhandlat med Ryssland om att under vissa förutsättningar få stanna i staden Douma i utbyte mot avväpning, men förhandlingarna har dragit ut på tiden.

"Ryssarna har inte lagt fram något beslut om vad förhandlingskommittén har lagt fram till dem", skriver Hamza Birqdar, gruppens militära talesperson i ett sms till Reuters.

Han tillägger att förhandlingar väntas på onsdagen.

Hamza Birqdar anklagar också Ryssland och den syriska regimen för att vilja förändra befolkningssammansättningen i östra Ghouta genom att tvinga bort människor från området.

Staden Douma och dess omgivningar är det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta.

Kapitulera villkorslöst

Två oppositionskällor med insyn i förhandlingarna säger att ryssarnas linje hårdnat och att de under måndagens samtal höll fast vid att Jaish al-Islam nu bara har två val: att låta sig evakueras eller kapitulera villkorslöst.

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien har också styrkor lojala till regimen sedan i måndags mobiliserat kring Douma och dess omgivningar. Möjligtvis planeras nu en rent militär offensiv för att ta området.

FN har uttryckt oro för de mellan 70 000 och 78 000 människor som antas finnas inom inringningen.

Tidigare har omvärlden kritiserat de skoningslösa flyganfallen mot östra Ghouta som slagit mot skolor, sjukvård och infrastruktur i området.