Två anhållna för dubbelmordet

Efter drygt två veckors utredningsarbete kom genombrottet: Två personer har anhållits som misstänkta för dubbelmordet i Mantorp. Men de är bara skäligen misstänkta – och åtminstone en av dem nekar till brott.

28 juni 2017 09:48

Vid 18-tiden den 12 juni hittades en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man mördade i ett hus strax utanför Mantorp. Paret hade utsatts för grovt våld och polisen inledde en förundersökning om mord.

Redan från början valde polisen att inte kommentera några omständigheter kring dådet. Uppgifter om att kvinnan och mannen hittades bundna och att det skulle vara fråga om ett rånmord har polisen vägrat att kommentera. Inte heller redaktionens uppgifter om att gärningsmännen kan ha kommit över offrens bankkort och tagit ut pengar i en bankomat i Borensberg har polisen velat kommentera.

Uppenbarligen har dock polisen gjort framsteg i utredningen. På onsdagsförmiddagen skickade Åklagarmyndigheten ut ett kortfattat pressmeddelande där det uppgavs att två personer hade anhållits som misstänkta för dubbelmordet.

– Eftersom utredningen är inne i ett tidigt skede kan jag inte lämna någon information förrän efter en eventuell häktningsframställan, säger chefsåklagaren i Linköping Pär Andersson.

Enligt våra källor greps de två personerna under onsdagsmorgonen på en ort i Östergötland. Det var polisen från länet som genomförde gripandet.

Redaktionen pratade på onsdagen med Pär Andersson, men han ville inte ge några ytterligare kommentarer.

– I nuläget vill jag inte säga någonting utöver det som står i pressmeddelandet.

Advokat Mats Tornéus försvarar en av de misstänkta personerna.

– Jag har varit i kontakt med min klient och han förnekar brott, säger Tornéus.

Advokat Jonas Dahl försvarar den andra misstänkta personen.

– Jag har inte tid att prata, säger Dahl till redaktionen.

De två misstänkta – vars kön och ålder inte offentliggjorts av polis eller åklagare – ska förhöras och under fredagen kommer en eventuell häktningsframställan att lämnas in till Linköpings tingsrätt.

Att de två misstänkta ännu så länge endast är skäligen misstänkta kan vara en förklaring till att polisen är så knapphändig med informationen. Skäligen är den svagare misstankegraden och räcker vanligen inte för att få någon häktad. Troligen kommer de misstänkta att få lämna dna-prov för jämförelse med eventuella fynd från mordplatsen.

Åklagare har tidigare tagit beslut – som senare visat sig vara felaktiga – om att anhålla personer för allvarliga våldsbrott. Fyra månader efter dubbelmordet på Åsgatan i Linköping, den 19 oktober 2004, anhölls en 35-åringen som skäligen misstänkt för dådet. Ett dna-prov visade dock att han var oskyldig och han försattes då omedelbart på fri fot.

Läs mer: Misstänkt dubbelmord utanför Mantorp

Paret sågs vid liv förra veckan

Påtaglig oro i Mantorp

Dubbelmördare jagas

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist