Ryska visor på regnbågsveckan i Mjölby

På regnbågsveckan serverade Agnes Matsdotter och Axel Tegnered ett smakprov ur deras kommande soppkonsert "Bränn dessa rader",

Axel Tegnereds snabba gitarrdarr och Agnes Matsdotters kraftfulla sång gav liv åt Vladimir Vysotskijs musik.

Axel Tegnereds snabba gitarrdarr och Agnes Matsdotters kraftfulla sång gav liv åt Vladimir Vysotskijs musik.

Foto: Fredrik Palmqvist

Mjölby kommun2019-11-13 20:00

Under tidigt 1900-tal utsattes Anna Achmatova för förföljelse och hennes dikter censurerades, så de viskades till en väninna som memorerade dem innan de brändes. Decennier senare var Vladimir Vysotskijs musik vida populär men förbjöds på grund av kritik mot systemet.

— Vår föreställning handlar om nedtystande och förföljelse, som för många homosexuella idag, och hur människor har klarat sig igenom det. Det är viktigt att minnas hoppet, säger Agnes Matsdotter.

Framförandet av de ryska visorna på Mjölbys bibliotek var en del av Agnes Matsdotter och Axel Tegnereds kommande soppkonsert med Östgötateatern i Linköping den 5 och 6 december.
Duon har känt varandra sedan ett studentspex 2017. Idag arbetar Agnes som popartist och är aktuell med dubbelsingeln "Bara barn". Axel gör även soppteatern "Tidens tecken" och spelar gitarr i bandet Brandtal.

— Spelar gitarr gör jag ju även här, jag är Agnes "go to-guy". Sen är det Agnes som har varit drivande och skrivit manus, säger Axel,

Varför blev det Vysotskij?

— Jag fick hans visor av en lärare i gymnasiet och jag blev helt förälskad i melodin och ackorden tillsammans. Sen har jag alltid velat göra något av det, säger Agnes.

Under uppträdandet i Mjölby bjöds det inte på någon soppa men väl på sex låtar ur Vysotskijs låtskatt, däribland "Vargjakten".

— Jag tycker rysk folkmusik är väldigt medryckande. Och den om vargarna hade jag hört innan, den är stark, säger Helene Axelsson, bibliotekarie på Mjölbys bibliotek.

Axel och Agnes spelar även den 12 och 13 december i Norrköping, med extrakonsert i Linköping den 19 december.
Axel och Agnes spelar även den 12 och 13 december i Norrköping, med extrakonsert i Linköping den 19 december.
Karta: Mjölby bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!