Personer släppta efter förhör

Vid lunchtid på tisdagen hämtades två personer in till förhör om dubbelmordet i Mantorp – och släpptes sedan. En 62-årig kvinna och en 70-årig man hittades på måndagskvällen mördade i sitt hus strax utanför samhället.

13 juni 2017 14:13

Det var strax efter klockan 18.00 på måndagen som det äkta paret hittades döda i ett hus som ligger sydväst om Mantorp. Det var en anhörig som hittade paret och slog larm.

– När polisen kom till platsen så konstaterade vi omgående att två personer hade blivit utsatta för grovt våld. Personerna var avlidna, sade Jan Staaf, chef för utredningssektionen i Östergötland, vid en presskonferens på polishuset på tisdagen.

Polisen spärrade av ett större område runt huset och började förhöra boende i området. Enligt hittills obekräftade uppgifter ska kvinnan och mannen ha varit bundna och enligt medieuppgifter ska även föremål ha stulits från deras bostad – vilket kan tala för att det rör sig om ett rånmord. Polisen ville inte kommentera uppgifterna.

Under natten till tisdagen gjorde polisen ett fynd som kan få avgörande betydelse för utredningen. I Skänninge hittades vid 04-tiden på morgonen en personbil som möjligen kan sättas i samband med dådet.

– Bilen undersöks nu av våra tekniker. Det kan finnas föremål i bilen som är intressanta i utredningen, sade Fredrik Kliman, polisens presstalesman.

Under tisdagen pågick ett febrilt arbete för att finna ägaren till bilen. Vid 12.30-tiden hämtades två personer in till förhör. De hittades i Skänninge och fördes omgående till polishuset i Linköping.

– De här personerna ska förhöras upplysningsvis om dubbelmordet. Det är inte formellt misstänkta för det här brottet, sade Fredrik Kliman.

Klockan 16.20 meddelade polisen att de två personerna hade släppts. De är inte misstänkta för brott.

Vid 13-tiden inleddes en presskonferens i Linköping. Varken Jan Staaf eller spaningsledaren Gunilla Broman berörde med ett ord att två personer just hämtats in till förhör. De var synnerligen förtegna och ville inte uttala sig om hur paret dog och vad som han kan ha legat bakom dådet. Det råder även osäkerhet när dubbelmordet skedde och hur många gärningsmän som var inblandade. Vittnen såg 70-åringen i livet så sent som under lördagen.

– Det är för tidigt att säga när brottet begicks. Vi har en uppfattning, men det är inget vi går ut med just nu, sade Gunilla Broman.

Hur dog mannen och kvinnan?

– Det är inget vi tänker gå in på. Offren har utsatts för grovt våld och det skulle försvåra för utredningen om vi skulle berätta vad det innebär. Vi vill att vår gärningsman i en framtid ska berätta det för oss, sade Jan Staaf.

Under natten till tisdagen fördes kropparna till Rättsmedicinalverket i Linköping där de kommer att obduceras.

– Rättsläkare ska undersöka kropparna för att ta reda på dödsorsaken och tidpunkten för brottet, säger Fredrik Kliman.

Polisen uppgav att cirka 25 personer – förhörsledare, tekniker och IT-specialister –  arbetar med mordutredningen. Enligt Johan Levin, chef för regionala utredningsenheten, kan dock mer resurser sättas in vid behov:

– Vi är beredda att tillskjuta ytterligare resurser om det skulle behövas. Det är misstanke om ett mycket allvarligt brott vi utreder.

En eller flera mördare går uppenbarligen fria, finns det anledning för östgötar att känna oro?

– Jag brukar aldrig säga att man ska känna oro. Vi koncentrerar oss på det här brottet och det finns inget som pekar på en hotbild mot andra personer, var de än bor, sade Johan Levin.

Ett tecken på att utredningen har givits högsta prioritet är att såväl chefsåklagare Pär Andersson som vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh på måndagskvällen besökte mordplatsen. Ännu så länge leds utredningen av polisen, men så snart det finns någon misstänkt kommer en åklagare att ta över ansvaret.

– Det är viktigt att vara informerad om vi kommer i skede där en åklagare tar över ansvaret för utredningen, sade Pär Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist