Maxat jubelår väntar – det här händer

Kändisfotboll, blåsmusikhelg och jättekör ihop med Hoffsten. Kommunen satsar 3 miljoner kronor på jubileumsåret 2020.

Louise Hoffsten och deltagare i Körslaget när det begav sig. 28 mars sjunger hon med en 70-mannakör i en nedsläckt Mjölby kyrka.

Louise Hoffsten och deltagare i Körslaget när det begav sig. 28 mars sjunger hon med en 70-mannakör i en nedsläckt Mjölby kyrka.

Foto: Jeppe Gustafsson

Mjölby kommun2020-01-21 19:15

Mjölby 100 år

En del har vi skrivit om förut: Storchfestivalen som återupptas i sommar och stadsloppet den 6 maj i hälsoveckan.

Men året är fullt av andra arrangemang som kommun och föreningsliv står bakom. Mjölby kommun har avsatt 3 miljoner kronor i finansiellt stöd till egna och andras arrangemang. Många arrangemang är bokade och har en angiven prislapp. Andra hänger ännu i luften.

Det närmaste större arrangemanget inträffar på Earth hour då Louise Hoffsten kommer till Mjölby kyrka för en körkonsert. Kommunen gick i höstas ut med en inbjudan till allmänheten att bilda en projektkör för ett engångs-gig tillsammans med Louise. 28 mars är datumet.

– Tillsammans med kyrkan sa vi att det får bli max 70 deltagare, berättar initiativtagaren Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare.

Biljettintäkter går till trädplantering i Etiopien och under konsertens gång kommer elljuset att släckas och ersättas av stearinljus.

Men redan 8 februari ordnar Räddningstjänsten isvaksräddning i Skogssjön. Inte bara för niondeklassare, utan i år även för allmänheten. Om det finns någon is, kanske måste tilläggas.

Mjölby riksteaterförening har lockat hit den omskrivna nycirkusen "Fauna" för en föreställning 5 april.

En guidning till Mjölbys allra äldsta historia, Kungshögarna, 13 maj med kunniga guiderna Lars Frölich och Anders Persson.

I början av i juni, i samband med hans 140-åriga födelsedag, ordnas en Skånska Lasse-dag i Gästisparken. Vid två tillfällen under sommaren (3/6 och 26/8) kommer SPF Dacke att ordna naturvandringar för alla längs Svartån på "Hälsans stig". 

Kulmen på jubileumsåret blir Broarnas dag 26–28 juni. Blåsorkesterfestival med inbjudna utländska musikkårer, totalt omkring 500 musiker, ett konserttält i Stadsparken och marschmusik på stan. På lördagen blir det kändisfotboll på Vifolkavallen i Turabdin FC:s regi. Vilka kändisar som kommer är ännu hemligt.

I augusti återkommer Mjölnarrundan som fyller 40 år. Onsdagarna i Gästispraken pågår som vanligt. Eventuellt kan det bli allsång med solister på de lediga onsdagarna mitt i sommaren. 

Birgitta Wigforss planerar att göra en föreställning om Mjölbys starka kvinnor. Det blir till hösten efter den ordinarie logteatern i Oxhagen.

Potatisens dag kommer förstås att firas. En kocktävling är planerad tillsammans med Dackeskolans program.

Det kan också bli ungdomsfestival och ung mässa.

Orkestrar från flera länder besöker Mjölby i juni under Broarnas dag 27–29 juni.
Orkestrar från flera länder besöker Mjölby i juni under Broarnas dag 27–29 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!