Ingen skattehöjning – "löser inte problemen"

Det var främst oppositionspartierna i Mjölby som fick kritik under budgetdebatten i fullmäktige. "Hur ska vi kunna diskutera utan förslag", undrade majoriteten.

Budgetdiskussion  i Mjölby fullmäktige.

Budgetdiskussion i Mjölby fullmäktige.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-11-19 19:00

Moderaterna och Sverigedemokraterna lämnade in sina budgetförslag bara timmar innan fullmäktige skulle mötas för att diskutera kommunens ekonomi för nästa år. Det utan någon riktigt bra förklaring. Vänsterpartiet lämnade inte in något förslag alls.

– Ni fick ett i juni, det har inte ändrats mycket, sa Franco Sincic (V), jag vill fortfarande höja skatten 15 öre nästa år.

Varken (V), (M) eller (SD) undgick kritik för att de inte lämnat budgetförslag i tid. Omröstning blev det ändå, även om oppositionens senkomna förslag, men kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson (S) menade att det var sista gången.

– Jag tänker aldrig mer släppa fram budgetförslag som inte kunnat beredas i kommunstyrelsen, lovade han.

Kärvare tider väntar Mjölby. Planen var att kommunen skulle få 26 miljoner kronor "över" i år, men prognosen visar att det resultatet bara blir hälften. 

Att höja skatten är dock inte aktuellt. 

– En skattehöjning löser inte problemen, menade kommunalrådet Cecilia Burenby (S), då skulle vi behöva ta till den lösningen varje år.

Effektiviseringar och besparingar är det som gäller. Samtliga nämnder delar på ett effektiviseringskrav på 20 miljoner kronor årligen de kommande tre åren.

– Vi måste jobba ännu mer med detta,  konstaterade kommunalrådet, men vi behöver också satsa. Jätteinvesteringar väntar den närmaste framtiden. Mark och fastigheter ska köpas in, skolor och vårdboenden måste byggas när befolkningen växer.

Karta: Stadshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!