Här släpps nya naturnära tomter

Det finns inga planer på att, som i Linköping, skrota tomtkön. Tvärtom tänker kommunen fortsätta erbjuda nya varje år. Nu släpps elva tomter i Carlslund söder om stan.

Här släpps 11 nya tomter.

Här släpps 11 nya tomter.

Foto: Mjölby kommun/Sune Johansson

Mjölby kommun2019-10-06 20:00

En slingrande väg mellan åkrar och åkeröar leder till Carlslund, omkring fyra kilometer från Mjölby centrum. Där har 20 villor byggts de senaste åren.

Från början, för 15 år sedan, var det Hulterstad gård som sålde tomter, ett 50-tal skulle det bli. Men försäljningen gick trögt. 2013 hade tio tomter sålts och kommunen tog över projektet.

Totalt 15 obebyggda tomter är byggklara i den lilla villabyn bortom Mjölby ridskola. Av dem är fyra mindre tomter som är kvar sedan tidigare. Framöver finns planer på att färdigställa ytterligare ett tiotal tomter, varefter kommunen menar att området är färdigbyggt.

– Avsikten är att det ska vara naturnära och inte så tättbyggt, säger kommunens projektchef Christian Mattsson.

Tomterna är förhållandevis stora, mellan 1100 och 1800 kvadratmeter och tomtpriset varierar därför lite. Mellan 225 000 och 250 000 kronor är prislappen satt på.

En lekplats är just på väg att färdigställas i korsningen av de båda bygatorna Madarvägen och Carlslundsvägen. Cykelväg finns hela vägen in mot Mjölby centrum.

I Linköping vill kommunen avskaffa tomtkön. Finns sådana planer i Mjölby?

– Nej tvärtom. Vi vill kunna erbjuda ett antal nya tomter varje år, säger Jessika Strand Anderson, exploateringshandläggare på Mjölby kommun.

I dag står cirka 350 personer i den kommunala tomtkön. Förutom i Carlslund finns det lediga tomter i Hattorp, Skänninge. Nästa år kommer ett antal tomter i Skänninge och Mantorp släppas till kön.

Jessika Strand Andersson och Christian Mattsson på Mjölby kommun är nöjda med att kunna tillföra 11 nya villatomter till tomtkön.
Jessika Strand Andersson och Christian Mattsson på Mjölby kommun är nöjda med att kunna tillföra 11 nya villatomter till tomtkön.
Karta: HAGADAL
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!