Efter sadelstölderna: "Jag blev förbannad"

Joline Lindqvist är en av sju som drabbades av förra veckans sadelstölder utanför Mantorp och Gammalkil. Materiella ting, men för Jolines hästar hade det kunnat gått illa.

Polisen har dokumenterat flera spår på en av platserna där hästsadlar har stulits, bland annat två askar med Läkerol Salmiak.

Polisen har dokumenterat flera spår på en av platserna där hästsadlar har stulits, bland annat två askar med Läkerol Salmiak.

Foto: Julia Djerf/Privat

Mantorp2019-10-17 15:44

– Jag blev förbannad när vi insåg hur tjuvarna hade tagit sig in och ut,  de hade ju lämnat hagen öppen. Hästarna skulle ha kunnat springa ut på vägen och skada sig, säger Joline Lindqvist som hyr ett stall för sina två hästar mellan Mantorp och Östra Tollstad.

När hon på onsdagseftermiddagen i förra veckan förstod att de hade haft inbrott och att det saknades sadlar, blev hon först förvånad och sen arg. Jolines dotter tog väldigt illa vid sig för att någon hade stulit hennes saker. Av deras fem sadlar i stallet stals de två som var mest värdefulla.

– Tjuvarna hade full koll, sadlarna var värda runt 10 000 kronor. Samtidigt lämnade de kvar annan utrustning som var värd några tusenlappar, så det var sadlarna de ville ha.

Gärningspersonerna tog sig in från vägen genom att klippa upp ett elstängsel till hagen. Samma tillvägagångssätt var det vid inbrottet hos minst ett stall till i närheten som samma natt blev av med nio sadlar.

Natten mellan tisdagen och onsdagen inträffade fyra fall av sadelstölder i Mantorpstrakterna. Natten efter skedde ytterligare tre i ett område kring Gammalkil. Polisens brottsplatsundersökningar har ännu inte sammanställts, men där tjuvarna troligen ska ha parkerat utanför Jolines stall har några fynd gjorts.

– Ja, en nedsänkning i marken vid staketet av en större sko och två tablettaskar med Läkerol salmiak.

Tablettaskarna är dokumenterade av polisen som inte utesluter att de kan ha med tjuvarna att göra.

– Man kan absolut anta att det hör ihop, det är sånt som vi utreder. Det kan finnas dna på som går att spåra, säger förundersökningsledaren Mikael Franzén och tillägger.

– Men just nu tittar vi på andra grejer som jag inte tänker gå in på. Vi fortsätter med förhör och så väntar jag fortfarande en del resultat från de tekniska undersökningarna. Just nu är det inte så mycket nytt i utredningarna då vi de senaste dagarna har haft att göra med en del frihetsberövanden i vårt område.

Har de någon koppling till det här?

– Man ska ju aldrig utesluta något helt, men vi drar inga sådana kopplingar i nuläget.

Finns det hopp om att hitta gärningspersoner här anser du?

– Hopp har jag alltid, man vet aldrig när nya pusselbitar kan dyka upp. Men tips är ju ovärderligt, så bor man i trakterna, varit ute de här nätterna och kanske mött en bil eller liknande, hör av er till polisen.

Två sadlar till ett värde av 10 000 kronor stals från Joline Lindqvists stall, men mest arg är hon för att hästarna hade kunnat skada sig.
Två sadlar till ett värde av 10 000 kronor stals från Joline Lindqvists stall, men mest arg är hon för att hästarna hade kunnat skada sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!