Dömd högerextremist nekas permission

En man som är medlem i den högerextrema organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och dömts för grovt vapenbrott nekas permission. Det har förvaltningsrätten beslutat.

En man som är medlem i Nordiska motståndsrörelsen och dömts för bland annat grovt vapenbrott nekas permission, efter en dom i förvaltningsrätten.

En man som är medlem i Nordiska motståndsrörelsen och dömts för bland annat grovt vapenbrott nekas permission, efter en dom i förvaltningsrätten.

Foto: Pontus Lundahl/TT/Arkivbild

Skänninge2019-10-17 22:00

I maj förra året åkte polisen hem till mannen för att verkställa ett beslut om att omhänderta vapen som han hade licens för. Polisen hade beslutat att omhänderta vapnen då det hade framkommit att han var aktiv medlem i NMR. Polisen genomförde en husrannsakan och hittade vapendelar som mannen inte hade licens för, bland annat två järnrör – som var avkapade och sett till innermått passade för hagelpatroner. I fastigheten hittades även en väska som var ombyggd för att kunna dölja ett vapen. 

I september 2018 dömde tingsrätten mannen till fängelse i två år och sex månader för bland annat grovt vapenbrott. Han har avtjänat delar av sitt straff på Skänningeanstalten och har ansökt om att beviljas permission. 

I slutet av juli i år avslog dock Kriminalvården mannens ansökan om permission med motiveringen att det finns en påtaglig risk för att han kommer att begå brott eller undandra sig straffets fullgörande. 

Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. Han menade att det är hans medlemskap i NMR som gör att Kriminalvården nekat honom permission. Han framhöll även att han inte förekommer i belastningsregistret sedan tidigare. 

Domstolen slår fast att medlemskap i ett parti inte utgör en grund för att vägra permissioner. Däremot delar förvaltningsrätten uppfattningen att det finns en risk för att mannen ska begå brott eller undandra sig straffet och därför avslogs överklagandet. 

Karta: Skänninge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!