"Jättefin!" och "Grattis Mjölby!" var några av reaktionerna efter invigningen av den nya fontänen, inspirerad av bland annat japansk formgivning, i rondellen utanför livsmedelsbutiken Netto, i korsningen Smålandsvägen-Svarvargatan/Järnvägsgatan i Mjölby. Reaktionerna delades på Correns facebook-sida där artikeln om konstverket publicerades.

"Så kul att man gör något annorlunda. Bra jobbat Mjölby kommun" skrev en annan medborgare som gillade intrycket av den två våningar höga fontänen.

Det fanns också de som tyckte annorlunda.

Artikelbild

| Från fontänens topp strilar vatten ned över de två våningarna. Konstverket kan belysas kvällstid.

"Först denna jävla potatis och sedan en fontän, var ska det sluta?" undrade en negativt berörd medborgare och syftade på det konstverk i form av en gigantisk potatis som pryder en annan av Mjölbys rondeller.

Flera skribenter ifrågasatte vad konstverket kostat, och hade spörsmål kring varför det tillverkats i Thailand.

Mjölby kommun har beställt konstverket av konstnären Jörgen Svensson, som fått 250 000 i arvode. Tillverkning, transport och montering har kostat 400 000. Kommunens avsikt med konsten har varit att gestalta de ord som Mjölby kommun valt som sin slogan, "världsvan" och "hemkär". Fontänen symboliserar världsvanan, då konstnären hämtat inspiration till den i japansk formgivning (med tanke på Toyotas stora fabrik strax intill) och i utformning av äldre fontäner i världens storstäder.

Fontänen är tillverkad i armerad glasfiber som bronspatinerats. Den är tillverkad i Thailand där produktionskostnaden blev lägre än om jobbet skulle ha utförts i Sverige.

Läs mer:

Nu är japanska fontänen på plats