Torgny Häll var polisinspektör i Linköping. För tre år sedan drabbades han av en hjärntumör och sjukdomsförloppet blev snabbt. Hustrun Eva och dottern Karin valde att bearbeta sorgen genom att tillsammans börja skapa en bok.

– Min dotter Stina var två år då och hon undrade var morfar egentligen är nu. Jag letade efter en bok om sorg och saknad att läsa för henne, men jag hittade ingen, berättar Karin Sturesson.

Hon har alltid gillat att skriva, och mamma Eva Lundqvist Häll är konstnär och illustratör. De bestämde sig för att tillsammans göra den där barnboken om det svåra ämnet som de inte hittade. Nu är den klar och heter "Min morfar i himlen".

Artikelbild

| Morfar polisen blir hastigt sjuk och dör. Kan han finnas i himlen nu?

I den berättar den i dag femåriga flickan om sin starka men snälla morfar polisen som plötsligt blir trött och inte längre kan jaga bovar och hjälpa människor, utan måste vila. Tröttheten visar sig vara en sjukdom som heter cancer och som man kanske inte blir frisk ifrån, som man blir med förkylning och andra sjukdomar.

– Vi gör ofta omskrivningar av döden. Men ett barn förstår inte när man säger att någon gått bort. "Vart har han gått?" "När kommer han hem?". Att morfar bor i himlen blir en bild av att han ändå finns, fast inte här hos oss, menar Karin som är färdigutbildad förskollärare och ser stora möjligheter att använda boken pedagogiskt inom förskola och skola.

För boken berättar inte bara historien om morfar polisens sjukdom och död utan ställer också frågor till läsaren. Hur är det att hamna på sjukhus? Vad är det att vara död? Varför blir man ledsen? Kan man verkligen flyga till himlen?

Eva, som är polisens hustru, märkte att hon fick ett ökat behov av att måla efter makens död.

Artikelbild

| Polisen heter Tore i boken och ser inte riktigt ut som sin förlaga Torgny Häll som gick bort i cancer för tre år sedan.

– Det var mycket sorg en period, för båda mina föräldrar gick bort efter Torgnys död. Det blev en väldig fart på mitt målande, säger Eva och menar att bokprojektet varit ett sätt att bearbeta sorgen både för henne och för Karin.

Boken är utgiven av det lokala förlaget Atremi men marknadsföringen sköter mor och dotter själva. De hoppas att förskolor, skolor och sjukhus ska vara intresserade att köpa boken som säljs via näthandeln.

Artikelbild

| Eva Lundqvist Häll och Karin Sturesson hoppas att boken ska hjälpa andra med att hantera de stora frågorna om sjukdom och död.

– Den skulle passa i väntrummet på US. Boken slutar inte lyckligt, men alla slut är ju inte lyckliga, säger Karin Sturesson.

Hon och mamma Eva har bestämt att överskottet av försäljningen ska gå till barncancerfonden.