Bion på orten nysatsar trots konkursen

Centrumbiografen fortsätter investera för framtiden, trots att Skänninge Statt har gått i konkurs, inklusive fastighetsbolaget som man hyr av.

Tobias Andersson är ordförande i biografföreningen Galaxen som driver Skänningebion. Föreningen fortsätter investera i bion trots att hyresvärden gått i konkurs.

Tobias Andersson är ordförande i biografföreningen Galaxen som driver Skänningebion. Föreningen fortsätter investera i bion trots att hyresvärden gått i konkurs.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2019-12-02 08:00

– Vi har inte hört någonting, säger biografföreningen Galaxens ordförande Tobias Andersson.

Det är Galaxen som driver biografen i Skänninge. Ungefär 200 visningar har man per år fördelade på drygt 130 biodagar. På onsdagar har man satsat på ett ickekommersiellt utbud, varvat mellan Bio kontrast och Mjölby filmstudio. Föreningen får hyresbidrag från kommunen.

– Antalet visningar har minskat lite de senaste åren, vilket är en generell trend för småbiografer, säger Tobias som tror att det har flera orsaker.

En orsak kan vara att det varit glest med stora svenska publikdragare de senaste åren. Och streamningen ökar kraftigt på biofilmens bekostnad.

För att inte tappa ännu mer publik har Skänningebion ändå investerat mycket pengar. Digital teknik, projektor, ljus och ljud. För några år sedan sattes nya bekvämare fåtöljer in i den 207 platser stora salongen.

– Ljudet är nog det bästa häromkring, säger Tobias och uppskattar de sammanlagda investeringarna de senaste åren till 2 miljoner kronor.

Det handlar om Lieder-pengar och generösa bidrag från Filminstitutet för att hålla småbiografer igång. Just nu satsar Galaxen på nya investeringar, med sådana bidrag.

– Vi satsar 60 000 i en ny kassa i foajén och i tv-apparater som vi hoppas kunna marknadsföra bioutbudet med, till exempel på biblioteket eller turistbyrån, berättar Tobias Andersson.

Hyresvärden Skänninge stadshotell är nu i konkurs och bolagen drivs av konkursförvaltare som håller på att hitta intressenter som vill ta över.

Tobias Andersson menar att det inte påverkar biografföreningen, mer än att man är nyfiken på hur det blir.

– Vi har inte blivit informerade om våra juridiska rättigheter och skyldigheter mer än att vi får fortsätta. Hyreskontraktet förlängs på årsbasis med nio månaders uppsägning.

Vilken typ av ägare skulle ni helst se?

– Det är svårt att säga. En etablerad hotellkedja, eller en familj från Stockholm som vill prova att driva hotell. Det vet man ju inte vilket som är bäst Men en som uppskattar vår verksamhet.

Arbetet med att planera nästa års program pågår för fullt.

Vad händer om ingen vill driva hotellet?

– Ja det kan man ju undra. Men jag tror att det är mycket upparbetat värde i fastigheten. Christina och Josip har investerat väldigt mycket så halva arbetet är nog gjort för att kunna få en fungerande verksamhet, säger han.

Nya stolar för några år sedan, moderniserat ljud och ljus. Biografen behöver inte skämmas för sig. Filminstitutet bidrar med pengar till upprustning.
Nya stolar för några år sedan, moderniserat ljud och ljus. Biografen behöver inte skämmas för sig. Filminstitutet bidrar med pengar till upprustning.
Karta: Biografföreningen Galaxen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!