– Vi är glada för pengarna, säger bibliotekschefen AnyaFeltreuter.

Kulturrådet har totalt delat ut drygt 62 miljoner kronor till bibliotek över hela landet som ansökt om pengar i satsningen "Stärkta bibliotek". Mjölby kommuns bibliotek fick i vårens omgång 700 000 kronor och nu har Kulturrådet beviljat ytterligare 250 000 kronor.

– Pengarna ska vi använda till att projektanställa en teknikhandledare, som kommer att finnas på biblioteket i Mjölby och en dag i veckan även i Skänninge och Mantorp, säger AnyaFeltreuter.

Biblioteket driver redan en så kallad digital verkstad där ordinarie personal och tillfälligt extra anställda hjälpt besökare att hantera olika tekniska problem som de ställs inför. En nyinköpt mobil som man inte förstår sig på, lösenord som krånglar, e-böcker som man inte vet hur man laddar ned... Den nya teknikhandledaren finns på plats mer regelbundet för att hjälpa.

Mjölbys bibliotek ansökte om 350 000 kronor och hade tänkt använda pengar till att utveckla den skaparverksamhet som man redan driver; allt från skaparkafé där besökare kan prova textilhantverk till träffar där skolbarn får testa programmering.

Med de tidigare bidragspengarna håller biblioteket i Mjölby nu på att rusta upp sin vuxenavdelning med bland annat fler sittplatser. Projektet "Bibblan på stan", där bibliotekspersonal sökt upp människor för att berätta om bibliotekets tjänster, har nämligen lett till ett ökat antal besökare.