Av förundersökningen framgår att ett äldreboende i kommunen sedan sommaren 2018 hade problem med återkommande stölder. Vid upprepade tillfällen blev äldre bestulna på kontanter. De återkommande stölderna skapade en obehaglig situation. Chefen började misstänka en vikarie som hade arbetet när stölderna begicks – men det fanns inga bevis.

Den 23 oktober förra året bestämde sig chefen tillsammans med några invigda för att gillra en fälla. Chefen lät helt enkelt noggrant räkna pengarna hos de äldre. Den misstänkta vikarien arbetade under den aktuella natten ensam på avdelningen. På morgonen, när vikarien skulle avsluta sitt arbetspass, lät chefen göra en ny kontrollräkning av de äldres pengar. Det visade sig då att det saknades 480 kronor hos en äldre kvinna. Dessutom saknades det 400 kronor hos en äldre man.

Upptäckten gjorde att chefen redan samma morgon valde att konfrontera vikarien. Till en början förnekade vikarien att hon skulle ha stulit pengarna. Men efter ett tag valde hon att erkänna.

Kammaråklagare Susanna Petersson har nu åtalat den tidigare vikarien för de två stölderna i oktober. Dessutom åtalas kvinnan för två liknande stölder i juli förra året.

I förhör har den åtalade gjort vissa medgivanden och förklarat sitt agerande med att hon lider av spelberoende. Hon anser dock inte att hon gjort sig skyldig till något brott – då hon menar att hon endast lånade pengarna.